Britanija uvodi prisilan rad za mlade

Dejvid Kameron planira da prisili mlade ljude da rade najmanje 30 sati nedjeljno za djelić minimalca kako bi ostvarili socijalna prava, pišu britanski mediji, prenosi Index.hr.

Prema predlogu, mladi koji su bez posla, ne pohađaju školu ili duže od šest mjeseci moraju obavljati obavezan “rad za zajednicu”, na primjer u staračkim domovima ili lokalnim dobrotvornim društvima.

Kameron namjerava da ukine sadašnju naknadu za nezaposlene osobama od 18 do 21 godine starosti i zamijeni je već najavljenom “naknadom za mlade” u iznosu od 57.35 funti nedeljno, ili 1.91 funti po satu.

Premijer je u najavi programa utvrdio da će on “efikasno ukinuti dugotrajnu nezaposlenost mladih”.

Red, rad i disciplina

“Naše reforme nisu samo o štednji novca. One će izmijeniti živote i stvoriti zemlju koja nagrađuje rad i svakom daje šansu za bolju budućnost. To je razlog zbog kojeg preduzimamo dalje korake da mladim ljudima pomognemo da naprave nešto od svojih života. Naš je cilj u sljedećem sazivu parlamenta efikasno aboliramo dugotrajnu nezaposlenost mladih. Mi želimo da ih oslobodimo već pohabanog puta od škole do berze rada i života na socijalnim davanjima” rekao je.

Premijer je dodao da mladim ljudima treba “radno iskustvo, red i disciplina koji dolaze svakodnevnim odlaskom na posao” dok traže rad na neodređeno vrijeme.

“Oni od prvog dana moraju da shvate da socijala nije jednosmerna ulica,” rekao je. “Da, mi ćemo im pomoći, ali nema više nečeg ni za šta. Oni moraju vraćati zajednici”.

Index.hr

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *