Savjet za uspjeh Ernesta Hemingveja

Dodajte komentar

Ernest Hemingvej je svakog jutra ustajao i odmah počinjao da piše. Tvrdio je da je sa prvim sunčevim zracima najproduktivniji, u tom trenutku niko ga ne bi uznemiravao.

Iako se mnogima čini suviše teško da počnu da rade čim ustanu sa prvim jutarnjim svjetlom, Hemingvej bi vas posavjetovao da pokušate jer ćete se radom ubrzo zagrijati i pokrenuti. Njegova rutina predstavlja najproduktivniju strategiju za obavljanje zadataka i ostvarivanje svakodnevnog napretka u sferama života koje su nam važne.

Ovo je najznačajnija i najkorisnija strategija koju možete primijeniti, jedina koja će vam ikada biti potrebna.

Pojednostavljena produktivnost

Nikakav grandiozna objašnjenja i definicije nisu potrebni, najjednostavnije rečeno ova strategija se može sumirati u jednu jednostavnu rečenicu, svima razumljivu: – Svakog dana prvo uradite ono što je najvažnije.-

I to je to, zvuči jednostavno. Ali zašto niko to ne primjenjuje?

Kada kažemo produktivnost, većina ljudi će se složiti da produktivnost podrazumijeva da svakog dana uradimo što više stvari. Kako samo griješimo! Produktivnost je kada u kontinuitetu uspijevamo da završimo BITNE stvari. Bez obzira šta radite i čime se bavite, postoji samo nekoliko stvari koje zaista mogu nositi titulu VAŽNO.

Biti produktivan znači obaviti nekoliko važnih stvari ustaljenim ritmom i održavati taj kontinuitet, a ne obaviti što više stvari (često zaista ne tako važnih) najbrže moguće.

Kada smo u školi i kasnije na fakultetu zadaju nam se zadaci kojima se moramo posvetiti kao apsolutnim prioritetima. Kada se zaposlimo nastavlja se sličan scenario kada nam zaduženja zadaju tim lideri naravno uvijek sa oznakama hitno. Kod kuće morate se prvo posvetiti pripremanju ručka, spremanju sobe, pranju veša itd. Da li su to te važne stvari ili su samo hitne? Na taj način mi smo prisiljeni da naučimo da obavljamo zadatke prema prividnoj hitnosti i važnosti, u skladu sa očekivanjima, zahtjevima drugih ili potrebama. To što je nešto hitno ne znači i da je bitno.

Sve je to jasno, ali da li je moguće da dan započnete obavljanjem najvažnijih stvari prema vašoj listi, umjesto da rješavate još jednu “vanrednu” situaciju iz mora svakodnevnih obaveza koje vas zadese svakog jutra?

Da li to znači da moramo ignorisati naše obaveze kod kuće, na fakultetu, na poslu? Naravno da ne. Jednostavno svima nam je potrebno vrijeme i mesto u toku dana da se posvetimo i tim važnim stvarima.

Zato je ova strategija najefikasnija. Ukoliko prvo uradite najvažniju stvar, tako ćete svakog dana završiti nešto važno. To je utoliko bolje, nego da završite nekoliko manje bitnih stvari a da nikako ne uspijevate da završite ono najbitnije.

Kada kažemo da prvo nešto uradite, možemo pretpostaviti da govorimo o prvoj stvari ujutro, ali šta je sa osobama koje u najproduktivnije pri kraju dana?

Smatra se da su snaga volje i želja za radom najjače izraženi tokom početka dana, to znači da kao podršku za obavljanje zadataka u tom periodu imate na raspolaganju najviše snage i entuzijazma. Osim tih fizioloških i psiholoških aspekata koji idu u korist ovoj tezi, postoji i jedna sasvim praktična i lako zapažena situacija koja ide u prilog ideji da najvažnije morate uraditi prvo. Ne može proći dan a da vam se ne dogodi da kako dan odmiče iskrsnu neplanirane obaveze i poslovi koji će sasvim sigurno poremetiti vaš raspored. Ukoliko ste ono najvažnije uradili prvo, nema opasnosti da vas nepredviđene obaveze u znatnoj mjeri uspore.

Više od toga, postoji i ono nešto što je specifično svima nama, a to je da jednostavno ne volimo da ostavljamo stvari nedovršenima. Znate onu nelagodnost i konstantno razmišljanje ukoliko ostavimo neki posao nedovršenim. Kada nešto započnemo, želimo to i da završimo.

Ali zapravo ne mora se to odnositi na prvu stvar koju ćete uraditi ujutro, pravila nema. Ne postoji samo jedan način da budete uspješni u ovome. Svi se dijelimo na ranoranioce i noćne ptice, prilagodimo tome i ovaj princip. Kada odlučite da se posvetite poslu, bilo o kojem dobu dana je riječ, potrudite se da vaše važne obaveze pronađu svoje mjesto na listi obaveznih stvari koje moraju tog dana biti završene.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *