Rusi vjeruju da će uzeti 900 miliona od Crne Gore

Dodajte komentar

Kompanija CEAC Holdings Olega Deripaske, smatra da nedavno obustavljen postupak koji je u Londonu pokrenula VTB banka protiv KAPa u stečaju, neće imati uticaje na dva međunarodna spora i arbitraže, vrijedna 900 miliona eura, koje je pokrenuo CEAC.

Ne vjerujemo da će presude za različite slučajeve podnijete od strane drugih strana i pod drugačijim setom pravila i jurisdikcija imati uticaja na CEAC-ove tvrdnje“, saopštili su “Vijestima” iz Deripaskine kompanije u odgovorima na pitanja koja su stigla posredstvom CEACove konsultantske kuće u Briselu.

CEAC je upravljao KAPom do jula 2013. godine, kada je na zahtjev Ministarstva finansija pokrenut stečajni postupak.

“Naš optimizam prevashodno je baziran na vladavini prava i dokazima koji jasno pokazuju brojne povrede bila teralnog spora zuma između Srbije i Crne Gore i Kipra o zaštiti ulaganja i brojne povrede aranžmana koje su CEAC i Vlada sklopili za KAP“, saopštili su iz CEAC-a u odgovoru na pitanje da li i dalje očekujete povoljan ishod arbitraža u svoju korist i na čemu zasnivaju svoj optimizam.

Dejstvom naredbe Visokog suda pravde u Londonu obustavljen je nedavno postupak pred međunarodnom arbitražom u Londonu, koji je pokrenut po tužbi VTP banke protiv KAPa u stečaju, a radi nadoknade štete u iznosu većem 28 miliona eura.

U Crnoj Gori i KAPu ni jesu krili zadovoljstvo zbog te odluke jer je njom prvi put od jednog stranog suda priznat stečajni postupak.

Stečajna uprava KAPa i njen upravnik Veselin Pe rišić vjeruju isto tako u povoljan ishod i ostalih međunarodnih arbitraža koje je pokrenuo CEAC.

Na pitanje “Vijesti”, da prokomentarišu posljednju odluku Visokog suda pravde u Londonu i da li se ona može nepovoljno odraziti na ostale sporove koje su pokrenuli CEAC i En plus grupa, iz CEACa su saopštili da je “tužilac u arbitražnom sporu protiv KAPa bila VTB Banka Austrija”.

CEAC nije bila strana u toj arbitraži i zbog čega je za nas neprikladno da komen tarišemo slučaj u koji ni jesmo uključeni. U svakom slučaju, kako smo razumjeli iz javno dostupnih informacija, u pitanju je stav Visokog suda, što znači da Ar bitražni sud u Londonu nije donio odluku o osnovanosti tužbenog zahtjeva”, saopštili su iz Deripskine kompanije.

CEAC-ovi arbitražni slučajevi su, kako dalje napominju, sprovedeni pod različitim pravilima i juris dikcijama, pod UNCITRAL arbitražnim pravilima u Beču i pod ICSID konvencijom.

Iz SDP-a je procijenjeno da je državu od privatizacije KAP koštao oko 500 miliona.

Od 19. jula prošle godine po osnovu Ugovora o po slovnotehničkoj saradnji KAPom rukovodi nikšićka kompanija Uniprom u vlasništvu biznismena Veseli na Pejovića. Uniprom je do sada platio polovinu od ugovorene cijene od 28 miliona.

Kršenja ugovora razlog za tužbe

Zbog kršenja Ugovora o poravnanju sa Vladom iz 2009. Jedan međunarodni spor je Deripaskina kompanija pokrenula u Beču i njegova vrijednost je sa 100 miliona narasla na 300 miliona eura potencijalne štete.

Drugi spor vrijedan oko 600 miliona ruski vlasnici KAP-a su, zbog kršenja sporazuma između Crne Gore i Kipra (država u kojoj je CEAC registrovan) pokrenuli pred međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova pri Svjetskoj banci.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *