Ovo je jedna od najvećih misterija digitalnog doba

Dodajte komentar

Iako se prošle godine činilo da je napokon riješena jedna od ‘najvećih misterija digitalnog doba’ i da smo saznali identitet tvorca digitalne valute bitcoin te su se informacije na kraju pokazale netačnima pa je identitet ove osobe i dalje nepoznat.

Početkom 2009. softver za digitalnu valutu bitcon predstavila je osoba poznata kao Satoshi Nakamoto koja je s korisnicima komunicira isključivo putem e-maila, nikad uživo ili preko telefona tako da niko nikada nije vidio kako Nakamoto izgleda niti su korisnici čuli njegov glas. No, kako je bitcon postao sve popularniji te je privukao pažnju javnosti, Nakamoto je odlučio da se povuče i prestao je da komunicira s korisnicima, a za mnoge je on postao legenda koja je pronašla način za obavljanje anonimnih novčanih transakcija koje su potpuno nezavisne od uticaja banaka.

Brojni novinari pokušali su saznati pravi identitet osnivača bitcoina (vjeruje se da je Satoshi Nakamoto samo pseudonim, odnosno ime grupe programera koji su učestvovali u stvaranju ove valute) te je prošle godine u Newsweeku objavljen članak u kojem je novinarka tvrdila da je pronašla tvorca bitcoina i da se radi o 64-godišnjem Japancu koju već dugo godina živi u SAD-u, Dorianu Prenticeu Satoshiu Nakamotu. On je naknadno demantovao te informacije, a zanimljivo je kako je veliki broj internet korisnika u svojim komentarima i statusima na društvenim mrežama napao Newsweek i njihovu novinarku zbog objave (navodnog) identiteta.

Veliki broj ljudi smatra da on treba ostati legenda čiji identitet nikada ne bi trebalo da saznamo jer bi mu otkrivanje identiteta donijelo velike probleme – prije svega, poznato je kako se osnivač bitcoina obogatio (spominje se bogatstvo veće od 200 miliona dolara) te je logično da zbog toga želi ostati anoniman. Ipak, novinari i dalje tragaju za ‘pravim’ Nakamotom te posljednje informacije govore kako iza ovog imena stoji poznati stručnjak za kriptografiju koji je i prije pojave bitcoina bio uključen u razvoj virtualnih valuta – Nick Szabo.

Do tog je zaključka došao i novinar NY Timesa Nathaniel Popper koji je godinu dana radio na knjizi o ovoj valuti i njenom misterioznom osnivaču te je uvjeren kako veliki broj dokaza koje je skupio govore da je upravo Szabo tvorac bitcoina. Kako bi potvrdio svoju teoriju, on se čak našao sa Szabom, no očekivano, on je demantovao te informacije i tvrdi da je Satoshi Nakamoto druga osoba. Tome u prilog ide i njegov način života jer se Szabo oblači ‘prosječno’ i vozi automobil iz devedesetih te niti na koji način ne odaje slike osobe koja je teška 200 ili više miliona  dolara tako da priča o Satoshiju Nakamotu i dalje ostaje legenda i čini se da njegov identitet nikada nećemo saznati.

(Zimo)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *