Najbolje LinkedIn grupe za traženje posla u inostranstvu

Posljednjih godina promijenio se način na koji se traži posao. U istoriju je otišlo pregledavanje oglasnika i dnevnih novina u potrazi za poslom. Istina, ti kanali za traženje posla još uvijek postoje, ali su se mlađe generacije okrenule kanalima koji su im bliži.

Internet je postao mjesto na kojem se radi, ali i traži posao. Zahvaljujući brojnim servisima, pronaći oglas za posao i prijaviti se, postalo je veoma jednostavno i brzo. Tako ni traženje posla u inostranstvu više ne zahtjeva da zaista budete u zemlji u kojoj želite pronaći posao.

Upravo u traženju posla izvan granica matične države, veliku ulogu može odigrati internet i društvene mreže.

LinkedIn kao prvi korak u traženju posla u inostranstvu

LinkedIn je vjerovatno jedna od najpoznatijih i najvećih svjetskih mreža namijenjenih poslovnim kontaktima i umrežavanju. Za traženje posla ključno je imati što veću mrežu kontakata i doprijeti do što većeg broja ljudi.

Upravo je u tome LinkedIn postao pravi stručnjak. Naravno, pod uslovom i da osoba koja traži posao odradi svoj dio. Za razliku od biografije koja je pristojna , profil na LinkedInu treba kontinuirano osvježavati i dorađivati. Neaktivni korisnici rijetko će se pojavljivati u rezultatima pretraživanja, a isto tako neće ostaviti dobar dojam na potencijalne poslodavce koji pregledavaju njihov profil.

Kako bi privukli pažnju potencijalnog poslodavca treba biti jasan, istaknuti svoja znanja i sposobnosti te zamoliti ljude koji su s vama radili da vas preporuče i napišu svojevrsnu “preporuku” koja će bolje pojasniti kakav ste vi radnik i stručnjak.

No, imati atraktivan profil na LinkedInu ne garnatuje da ćete dobiti posao. Treba uložiti dodatan trud i pronaći posao koji vas interesuje.

Grupe na LinkedInu

Upravo kako bi olakšali kontakt između poslodavaca i onoga kji traži posao, na LinkedInu je moguće osnovati tematsku grupu. Neke se od tih grupa bave samo određenim kompanijama, dok se u drugima raspravlja o nekoj temi.

Ako tražite posao van granica naše države, LinkedIn vam može biti od velike pomoći. Ako su vam potrebne informacije o tome kako doći do posla u nekoj od zemalja, jednostavno upišite u LinkedIn pretraživač “jobs in” i ime zemlje. Na primjer, grupa “Jobs in Canada” prepuna je savjeta kako za građane Kanade, tako i za one koji to žele postati. Od toga kako dobiti radnu dozvolu do toga gdje tražiti posao u Kanadi.

Slično je i sa drugim, popularnim zemljama.

Grupa “EU Careers by EPSO” nezaobilazno je mjesto za one koji svoju karijeru žele graditi u nekoj od institucija Evropske unije. Uz pregršt savjeta kako se prijaviti i kako što bolje proći na testiranjima, ova grupa objavljuje i otvorena radna mjesta, mjesta za stažiranja ili druge oglase u institucijama EU.

U grupama se većinom traže visoko kvalifikovani i stručni radnici (informatička zanimanja su najtraženija), ali se mogu pronaći i poslovi za finansijske i marketinške stručnjake ili inženjere. Grupa poput “Global Jobs Netowork” obuhvata poslove u cijelom svijetu, a u podgrupama se mogu pronaći poslovi po kontinentima, odnosno po određenim zanimanjima.

Jedna od najpopularnijih i najaktivnijih je Jobs Group koja uz mnoštvo savjeta i webinara kako pronaći posao nudi i oglase za različite struke i na različitim stranama svijeta. S gotovo 1,8 miliona članova vjerovatno je jedna od najvećih grupa na LinkedInu, a njenih 20 podgrupa garantuju da ćete pronaći grupu koja odgovara vašim željama i mogućnostima.

Grupa “A Job Needed – A Job Posted” privatna je grupa namijenjena povezivanju poslodavaca i potencijalnih radnika. Tražite li posao ili jednostavno vam je potreban dobar savjet kako da pronađete posao, ovo je grupa u kojoj biste ga mogli dobiti direktnim kontaktom s potencijalnim poslodavcem.

Želite li posao  u nekoj specifičnoj grani ili industriji, najbolje je potražiti tačno definisanu grupu. Na taj način ne samo da širite svoj krug kontakata, već je i veća mogućnost da ćete pronaći posao koji vas zanima i koji biste mogli raditi. Posao u medijima, ljudskim resursima, marketingu ili na naftnoj platformi, moguće je pronaći u nekoj od takvih “specijalizovanih” grupa.

Na kraju, postoji li neka kompanija u kojoj želite da radite (ili nekoliko njih) pokušajte ih pronaći na LinkedInu i “pratiti” kako biste na vrijeme dobili informaciju o bilo kakvom otvorenom radnom mjestu u toj kompaniji. Tako ujedno možete vidjeti i koliko su aktivni na LinkedInu, odnosno što im je važno kod ljudi koje zapošljavaju.

Šta je važno znati?

Bez obzira u koju se grupu uključili treba voditi računa o nekoliko stvari. Prije svega, LinkedIn nije imun na “spam” i lažne oglase. Prije bilo kakvog dogovaranja s “regruterom” ili potencijalnim poslodavcem, provjerite postoji li takva kompanija i šta o njoj možete saznati putem interneta.

Takođe, nemojte vjerovati da ste dobili posao nakon nekoliko razmijenjenih poruka. Ozbiljne kjompanije će organizovati nekakav intervju – bilo putem telefona, video-konferencije ili uživo.

I naravno, nemojte se fokusirati samo na LinkedIn. Postoje i druge društvene mreže pomoću kojih možete raširiti informaciju da tražite posao ili pronaći informaciju o poslu koji bi vas mogao zanimati.

(Womeninadria)

Check Also

Evropa sad Šćekiću: Ako nema novca u Fondu zdravstva, zašto najavljujete povećanje plata u javnom sektoru?

Ako nema novca u Fondu, kako su povećane plate nemedicinskom kadru u sektoru zdravstva i …

Leave a Reply

Your email address will not be published.