Fotografija u CV-u, da ili ne?

Dodajte komentar

Sigurno ste se već nekoliko puta našli u nedoumici koja se svodi na pitanje treba li u CV da uključite fotografiju ili ne.
S jedne strane, ionako imate sliku na LinkedInu i drugim društvenim mrežama. Koja je razlika ako je stavite i u biografiju ? Odgovor nije jednoznačan, iako se dugo smatralo kako je to loša ideja. Stvar je u tome da sve zavisi od situacije i i specifičnih okolnosti.Stajališta

Dugo vremena je zastupano mišljenje kako nema potrebe za uključivanjem fotografija u CV. Logika koja stoji iza toga nalaže da će takva praksa zaštititi poslodavce od optužbi na račun diskriminacije vezane uz rasu, rod, godine života, izgled i slično. I to je tačno.

Međutim, u posljednje vrijeme stvari nisu crno bijele. Poslodavci mogu vidjeti vašu fotografiju čak i ako je ne uključite direktno u CV.

Jedna od nenametljivih opcija jest da u svoju biografiju uključite i link na LinkedIn profil. Fotografija vam najvjerovatnije neće biti od pomoći ako se online prijavljujete na neki posao, ali lice je jako bitno kad ste na nekim događajima specijaliza umrežavanje. Stoga ne bi bila dobra ideja da imate različit CV, u koji uključuje fotografiju, kad idete na takve događaje. Ljudi ne pamte imena, ali pamte lica. Ako mogu povezati CVs licem, to bi vam moglo biti od velike pomoći.

Ukoliko se odlučite za takav potez, fotografiju smjestite na vrh CV-a. Dodatno, ona bi trebala biti profesionalna i odgovarati onoj koju ste objavili na LinkedInu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *