Evropski mobilni operateri kreću u rat sa Googleom

Dodajte komentar

Evropa, prema svemu sudeći, nije baš “najsrećnije mjesto” za najpoznatiji svjetski pretraživač, odnosno kompaniju Google uopšteno, a ova najava samo to dodatno potvrđuje.

O “ljubavi” koji Evropska unija i njena regulatorna tijela gaje prema Googleu napisane su stotine tekstove, brojne su tužbe još u ladicama advokatskih kancelarija i sudova, kako će se sve rasplesti ne zna niko, ali je činjenica kako je Google morao promijeniti mnoge stvari upravo na tlu Evrope. Kao i uvijek, u pitanju je novac, a novac na Googleove račune stiže najvećim dijelom od oglasa i on-line oglašavanja, što “žulja” mnoge u Evropi (i šire) pa su odlučili smisliti nešto kako bi i oni dobili barem dio ogromnog finansijskog kolača. Može li se, dakle, zaustaviti Google i to u smislu da ga se natjera da i on plati kako bi se njegovi oglasi mogli nesmetano prikazivati korisnicima, koji će sumanuto “kliktati” po njima i donositi Googleu profit?

Prema izvještaju koje je objavio Financial Times, a prenosi Venture Beats svojevrsni koncern mobilnih operatera u Evropi planira da blokira prikazivanje internet oglasa od strane Googlea. Ne navodi se o kojim je operaterima riječ, niti koliko ih sveukupno ima, ali je objavljeno kako su već sklopili partnerstvo s izraelskom kompanijom Shine čija softverska rješenja mogu omogućiti “blokadu oglasa”. O tome kako će se sve definisati i realizovati, odnosno hoće li se to uopšte dogoditi saznaćemo u dogledno vrijeme, ali nema sumnje kako su evropski pružaoci usluga mobilnog pristupa internetu vrlo ozbiljno krenuli u ovu “akciju”. Njihova je namjera jasna – zaustaviti Google – odnosno natjerati ga da plati kako bi se oglasi deblokirali.

(Zimo)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *