Svjetska tržišta: U SAD-u rast, u Evropi pad indeksa

Dodajte komentar
Svjetska tržišta kapitala prošle nedelje su donijela opreznu trgovinu. Razlozi leže u turbulencijama na tržištu obveznica te objavi niza slabijih od očekivanja makeokonomskih podataka u najvažnijim ekonomijama.

Na Wall Streetu je tokom nedelje S&P 500 ojačao 0,3 posto, na 2.122 boda, najviši nivo u istirjiji u, dok je Dow Jones porastao 0,4 posto, na 18.272 boda, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 5.048 bodova. S&P 500 jedostigao najviši nivo u istoriji , uprkos nizu slabijih nego što se očekivalo ekonomskih pokazatelja.

Podršku tržištu, kažu analitičari, pruža samo uvjerenje ulagača da američka centralna banka Fed neće povećati kamate prije jeseni, možda tek na početku iduće godine. Investitori se nadaju i novim podsticajnim mjerama u Kini, s obzirom da posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta druge svjetske ekonomije. Kineske vlasti posljednjih su mjeseci već poduzele neke od mjera “labavljenja” no ekonomija zasad nije reagirala na pravi način pa se mogu očekivati dalje mjere koje će razbuditi tamošnju ekonomiju.

I dok je američko tržište raslo, u Evropi se bilježi pad indeksa. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,2 posto, na 6.960 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,2 posto, na 11.447 bodova, a pariški CAC 1,9 posto, na 4.993 boda. Investitore brine rast prinosa na američke i njemačke obveznice na najviše nivoe u ovoj godini. Uz to, evropske je ulagače pokolebalo jačanje eura, čiji je kurs dostigao 1,14 dolara, dok se još prije nekoliko mjeseci kretao oko 1,05 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *