Dižu li cijenu struje nova pravila?

Dodajte komentar

Predstavnici Regulatorne agencije za energetiku (RAE) tokom dvočasovne rasprave o predlozima tri nove metodologije za utvrđivanje prihoda i korišćenje distributivnog i prenosnog sistema, kao i pravila za regulisanje tarifa javnog snabdjevača (Snabdijevanje EPCG), nijesu željeli juče da saopšte kako će se od l. januara iduće godine novi propisi odraziti na cijenu električne energije.

To kao i predloženi akti bez obrazloženja, a sa komplikovanim formulama, poznati su samo ekspertima iz te oblasti, ali neshvatljivi građanima i široj javnosti, što je naišlo na revolt predstavnice MANS-a Ines Mrdović, kao i predstavnika Centra za razvoj nevladinih organizacija Steva Muka te Gorana Đurovića. Oni su predstavnicima RAE u više navrata pokušali da objasne da je “javna rasprava u takvim uslovima besmislena”.

Predsjedavajući Odbora Agencije za energetiku Branislav Prelević objasnio je da će tokom 2016. godine važiti regulatorni okvir definisan posebnim metodologijama, da će se u periodu počev od 2017. i tokom naredne tri-četiri godine, regulatorni period definisati novim metodologijama.

Ines Mrdović je ocijenila da je javna rasprava o predloženim metodologijama “fingirana”, kao i da javnosti nijesu ni pokušali da objasne kakvi će efekti ovih akata biti na visinu računa za struju građana.

“Treba produžiti javnu raspravu i objasnite kako će ovo izmjene uticati na račune za struju. Hoće li ove metodologije povećati račune za struju”, pitala je Mrdović.

Stevo Muk je tražio objašnjenje od predsjedavajuće RAE zašto ta institucija nije dala analizu efekata predloženih metodologija.

Prelević im je objasnio da je takve analize efekata predloženih akata RAE uradio za svoje potrebe, na što mu je Muk prigovorio pitanjem da li je takve analize radio za sebe “privatno”.

Predsjedavajući RAE je objasnio da je prilogođavanje regulutarnog okvira moralo biti urađeno budući da su 18. marta stupile na snagu odredbe dopunjenog Zakona o energetici, a donošenje novog Zakona nije urađeno krajem 2014. već će to, prema najavama, biti urađeno do kraja godine.

On je od energetskih kompanija tražio da svoje sugestije i predloge RAE pismeno dostave do ponedjeljka 18. maja.

Iz RAE su objasnili da što je veća stopa povrata rašće i dozvoljeni prihod energetskih kompanija i obrnuto.

„Cijena kapitala je pala. Odredili smo ove parametre i oni su uključeni u formule”, napomenuo je Prelević.

Za investicije treba stabilna regulativa

Predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Dragan Laketić je ocijenio da je za njihove akcionare, razvoj te kompanije i nove investicije potreban stabilan i predvidljiv regulatorni okvir. „Nadamo se da neće biti znatno promijenjeni uslovi poslovanja i samim tim motivisanost investitora. Velike promjene mogu uticati na ostvarenje naših dugoročnih planova”, rekao je Laketić, uz napomenu da CGES, kao AD, obavlja djelatnost u javnom interesu.

Sreten Gojković, predstavnik Elektroprivrede, iznio je niz opštih i konkretnih zamjerki na predloženu metodologiju, a ta kompanija podnijela je pismeno primjedbe. „Formulacije u predlogu dosta su uopštene i potrebno ih je dodatno precizirati”, kazao je Gojković. U većinski državnoj EPCG partner je italijanski A2A kojem je jedan od uslova za nastavak saradnje sa Vladom stabilan regulatorni okvir.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *