Toyota i Nissan povlače oko 6,5 mil. vozila zbog opasnih vazdušnih jastuka

Dodajte komentar

Japanski automobilski divovi Toyota i Nissan povlače ukupno oko 6,5 miliona automobila širom svijeta zbog zamjene potencijalno opasnih vazdušnih jastuka proizvođača Takate.

Toyota je objavila da povlači nešto manje od pet miliona vozila, među kojima su modeli Corolla, Vitz i drugi modeli proizvedeni između marta 2003. do novembra 2007., prenosi BBC.

Nissan povlači oko 1,56 miliona automobila zbog istog razloga.

Oba proizvođača navode da se vozila povlače preventivno, kako bi se sprovela provjera, te do sada nije prijavljen niti jedan incident povezan sa spornim vazdušnim jastucima.

Toyota, najveći svjetski proizvođač automobila, u saopštenju navodi da povlačenje vozila obuhvaća 35 njihovih modela proizvedenih širom svijeta te da će u Japanu biti povučeno oko 1,36 miliona automobila.

Odluka je proizašla iz sage o potencijalno eksplozivnim vazdušnih jastucima koje je proizveo japanski proizvođač automobilskim dijelova Takata, čiji su vazdušni jastuci povezani sa šest smrtonosnih incidenata – svi su se desili u Hondinim automobilima.

Nakon što su Nissan i Toyota najavili povlačenje vozila, treći najveći japanski proizvođač automobila Honda najavio je da takođe priprema povlačenje određenog broja vozila zbog opasnih vazdušnih jastuka, ali nisu objavili koliko vozila će morati povući.

U martu je Honda objavila da povlači sto hiljada vozila na američkom tržištu zbog problema sa vazdušnim jastucima.

Od 2008. zbog Takatinih vazdušnih jastuka povučeno je širom svijeta oko 25 miliona vozila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *