Sberbank Europe kreće u intenzivnu digitalizaciju

Dodajte komentar

Sberbank Europe je u 2014. ostvario 3,4 miliona eura neto dobiti, navodi se u izvješćtaju o poslovanju za prošlu godinu.

Neto krediti komitentima porasli su 21 posto na 9,83 milijarde eura, naprema 8.1 milijarde u 2013., piše Bankamagazine.

Kreditni portfelj povećan je zbog kredita odobrenih od lokalnih podružnica i zbog povećanja opsega poslovanja s austrijskim korporativnim sektorom, navodi u saopštenju Sberbank.

Depoziti klijenata su 2014. porasli jedan posto, na 6,8 milijardi eura naprema 6,7 milijardi u prethodnoj godini.

Prošlu godinu obilježila je kriza u Ukrajini, koja je pogoršala političko i ekonomsko okruženje u regiji. Sberbank Europe i njene podružnice u državama Evropske unije ne podliježu sankcijama Unije pa imaju neograničen pristup tržištima kapitala.

Veliki izazov za banku u prošloj godini bio je i mađarski program pomoći dužnicima u stranim valutama. To je rezultiralo gubitkom od 21 miliona eura.

Banke kćeri, s izuzetkom mađarske i ukrajinske podružnice, ostvarile su pozitivne rezultate.

U 2014. aktiva i tržišni udio kredita rasli su natprosječno u poređenju s drugim bankama, a najviše su tome pridonijele hrvatska i slovenačka podružnica, tumači se u saopštenju.

„Nastojimo izgraditi modernu bankarsku grupu, koja se sama finansira i ostvaruje dobit. To znači da ćemo se digitalizovati, da ćemo optimizirati svoju mrežu poslovnica, prodajne kanale prilagoditi pristupu s udaljenih lokacija, a klijentima ćemo predstaviti jedinstvenu ponudu- Želimo prikupiti uravnoteženu depozitnu bazu te osigurati profitabilnost svih naših projekta i aktivnosti“, rekao je Axel Hummel, predsjednik Uprave Sberbank Europe.

Na temelju austrijske licence za obavljanje bankarskih operacija u Njemačkoj je 2014. otvorena podružnica Sberbank Direct, koja nudi depozitne proizvode po povoljnim uslovima.

„Sberbank Direct je osnovana je kao internetska banka koja nudi online depozite isključivo fizičkim osobama preko internetskih prodajnih kanala. Uskoro ćemo dodati nove proizvode, poput tekućih računa i platnih usluga“, najavio je Hummel.

Idućih godina će i mreža poslovnica u srednjoj i istočnoj Evropi biti dopunjena inovativnim rješenjima digitalnog bankarstva.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *