NBS kaznila Labusa sa 2,6 miliona dinara

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije izrekla je kazne za nekoliko članova Upravnog i Izvršnog odbora ugašene Univerzal banke, među kojima je bivši vicepremijer Miroljub Labus, zbog toga što se nisu starali o poslovanju banke.

Najveću kaznu od 6,9 miliona dinara dobio je profesor Slobodan Unković, koji je u UO Univerzal banke imenovan u avgustu 2012. godine, prenosi list Danas.

Sa 2,6 miliona dinara kažnjen je i profesor Pravnog fakulteta i bivši potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus, koji se u avgustu 2012. povukao iz UO Univerzala, posle čega je Unković došao na njegovo mjesto.

Ostali rukovodioci te propale banke kažnjeni su sa po manje od milion dinara, dok su kazni pošteđeni Milenko Dželetović iz SNS, zbog kratkog vremena provedenog u Univerzal banci, od aprila 2013. godine, i jedan od vodećih akcionara Nebojša Divljan, koji se protivio odlukama UO i NBS upozoravao na nezakonito ponašanje rukovodstva.

Kako navodi list, centralna banka je kazne izrekla još u februaru ove godine, sa obrazloženjem da su članovi UO bili dužni da se staraju o uspješnosti poslovanja banke, a da su svojim lošim upravljanjem doprinijeli njenom urušavanju.

NBS je u rješenjima navela i da Upravni i Izvršni odbor Univerzal banke ni posle godinu dana nisu sproveli mjere koje im je taj regulator naložio i da je zbog toga banka završila u stečaju.

Univerzal banka je ugašena krajem januara 2014. godine kada joj je NBS oduzela dozvolu za rad, posle čega je banka otišla u stečaj.

Do toga je došlo nakon što je utvrđeno da je banka odobravala ogromne kredite sopstvenim akcionarima, bez ikakvog obezbjeđenja i sa znanjem da ti krediti nikada neće biti vraćeni. Novac je bio odobravan i Farmakomu, Interkomercu i Beohemiji.

BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *