Geolokacijsko oglašavanje na Facebooku dostupno u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji i BiH

Dodajte komentar

Agencija Manjgura i Netokracija pokrenule su inicijativu prema Facebooku da se u Hrvatskoj omogući usmjeravanje oglasa prema lokaciji korisnika, kojoj se velik broj vas zdušno priključio. Čini se kako je društvena mreža konačno uslišila molbe onih koji se bave oglašavanjem na njoj.

Kako nije bilo nikakvih tehničkih ograničenja koja bi uslovljavala zabranu geolokacijskog oglašavanja, a susjedne države poput Srbije tu mogućnost imaju već neko vrijeme, pokrenuta je inicijativa kako bi se skupio dovoljan broj oglašivača da bi apel dobio na težini.

Kritična masa očito je dostignuta, jer je ukinuta je zabrana geolokacijskog oglašavanja u Hrvatskoj, Crnoj Gori, SLoveniji i BiH, što znači da više ne morate pronalaziti “kreativne” načine da je zaobiđete.

Uvođenje ove mogućnosti za Netokraciju je prokomentisao rukovodioc inicijative Marko Matejčić, SEM & SMM specialista.

Omogućavanje Local awareness kampanja na tragu je akcije koju su Netokracija i Manjgura pokrenuli u saradnji s Facebookom u decembru prošle godine. Manjgura je kao whitelisted Facebook agencija u komunikaciji s Facebookom dobila odgovor da su Local awareness kampanje koje omogućavaju prezicno geolokacijsko oglašavanje u fazi testiranja i da bi uskoro trebale biti dostupne u Hrvatskoj. Od decembra i naše peticije je prošlo skoro pola godine, a Local awarenss kampanje još uvijek nisu dostupne u Hrvatskoj. Iako nemamo potvrdu (a bili smo uporni), vjerujemo da je ovaj potez Facebooka kompenzacija za dug period čekanja na Local awareness kampanje koje su prema nama komunicirane kao rješenja nakon slanja peticije. Zahvalio bih se svim agencijama i oglašivačima što su poduprli našu inciijativu i napore za preciznijim i ciljanijim oglašavanjem – strpljenje se očigledno isplatilo – kazao je Matejčić.

Bolje rješenje za oglašivače – i korisnike

Osim što je riječ o dugo očekivanoj mogućnosti, ova promjena će ujedno i olakšati rad kompanijama koje koriste oglašavanje preko Facebookova interfejsa, rekao nam je Mario Frančešević iz agencije SeekandHit, koji je ovu promjenu i među prvima primijetio te podijelio na Facebook grupi Društveni mediji:

Naravno – ovo je sigurno veliki plus za Facebookovu oglasnu platformu, jer je bez opcije ciljanog oglašavanja po gradovima bilo gotovo nemoguće kvalitetno oglašavati određene proizvode i usluge (npr. lokalne ponude). Nemogućnost ciljanja je kompanije dovela u situaciju da rasipaju novac na korisnike koji u dosta slučajeva i nisu mogli iskoristiti oglašavanu ponudu, a u nekim situacijama to je rezultiralo i padom učinkovitosti oglašavanja jer su na koncu oglašivači morali plaćati više cijene zbog loših performansi oglasne kampanje, odnosno oglasa – kazao je on.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *