Da li je ideja za Uber taksi ukradena?

Poduzetnik Kevin Halpern je 2006. u tajnosti radio na ideji razvoja mobilne usluge za taksi prevoz koju je nazvao Celluride. U to vrijeme je dijelio kancelariju s osnivačem Ubera Travisom Kalanickom. Sada tuži Kalanicka, suosnivača Garetta Campa i nekoliko ranih ulagača, koje optužuje da su mu ukrali ideju na temelju koje su razvili Uber. U Uberu su demantovali navode iz optužbe.

Halpern tvrdi da je samo nekoliko ljudi znalo za njegove planove oko Celluridea, a jedan od njih bio je Kalanick. “Kalanick je bio briljantan u sticanju mog povjerenja. Mislio sam da ću s Kalanickom ostvariti poslovnu ssradnju, bilo kao savjetnikom ili članom tima, i podijelio sam s njim prezentaciju, arhitekturu i brošuru Celluridea te demo aplikacije”, kaže Halpern u video poruci.

Uber nastao kao kopija Celluridea

“Najvažnije od svega, raspravljali smo o velikoj poslovnoj prilici na privatnom tržištu prevoza, o kojem on tada nije imao pojma”, kaže Halpern, koji tvrdi da je Kalanick proizveo kopiju Celluridea i nazvao ju Uber. Kalanicka, Campa i dvojicu ranih ulagača Billa Trencharda i Billa Gurleya tuži zbog zlouporabe tajne, ilegalnog korištenja tuđe ideje i povrde ugovora. Halpern od traži odštetu od milijarde dolara.

Uber demantuje postojanje takvog odnosa s Halpernom. “Njegovi navodi su bez ikakvog uporišta i žestoko ćemo se boriti da ih pobijemo”, poručila je portparolka Ubera Kristin Carvell.

Postoje svjedoci razgovora

Halpern tvrdi i da je Bill Trenchard iz kompanije First Round Capital igrao veliku ulogu krađi njegove ideje. Halpern je navodno tražio od Trencharda savjet kako da pokrene Celluride. Ubrzo nakon toga Trenchard se priključio First Roundu, koji je bio jedan od prvih Uberovih ulagača. Halpern Trencharda optužuje da je njegove planove odnio u First Round i Uberovim osnivačima.

U sudskim dokumentima postoji nekoliko njihovih međusobnih mailova. U tužbi nije navedeno puno dokaza da su Halpern i Kalanick raspravljali o Cellurideu, ali Halperov advokat Chris Dolan je Buzzfeedu ispričao da postoje svjedoci razgovora i dodatni dokumenti koje će kasnije otkriti. Dolan je tužbu najavio na snimanoj konferenciji.

Ranija Halpernova optužba protiv drugog startupa

Kada su ga upitali zašto je toliko dugo čekao s podnošenjem tužbe Halpern je odgovorio da nije bio svjestan veličine Kalanickove uloge u Uberu, kao ni da će kompanija postići takav uspjeh. Fortune piše da Halpernova kompanija Celluride nije u funkciji.

Halpern je ranije izgubio sličan slučaj protiv startupa OfferPal Media, koji se sad zove Tapjoy. Tužio je osnivačicu kompanije Anu Shuklu, za koju je tvrdio da ga je izbacila iz kompanije prije nego što je osnovana. Halpern tvrdi da je pomogao u osnivanju OfferPala.

(Telegram)

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *