Tužilaštvo ispituje izvlačenje para iz EPCG

Dodajte komentar

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković obavijestio je Odbor za antikorupciju da su materijali, koje su mu dostavili o višemilionskim ugovorima za konsultantske poslove EPCG, proslijeđeni specijalnom tužiocu. Stanković je naveo da je formiran predmet povodom iste teme po krivičnoj prijavi Partije udruženih penzionera.

Udruženje malih akcionara EPCG ranije je upozoravalo na sporne ugovore prema kojima je ova kompanija za savjetovanja i usluge od 2010. godine platila preko 15 miliona eura bez sprovedenih javnih nabavki. Oni sumnjaju da je riječ o izvlačenju novca za fiktivne usluge. “Odjeljenje je preduzelo određene izviđajne radnje iz okvira svoje nadležnosti nakon čega će odlučiti o daljem toku postupka,” navedeno je u odgovoru VDT-a Odboru, pišu današnje Vijesti.

Predsjednik odbora Predrag Bulatović rekao je juče da nijesu dobili odgovor Uprave za javne nabavke, iako se njen direktor Mersad Mujević “iščuđavao” na kontrolnom saslušanju, tvrdeći da o ovim poslovima ne zna ništa. Prema Zakonu o javnim nabavkama firme u kojima je država većinski vlasnik imaju obavezu raspisivanja tendera za nabavljanje robe i usluga. Država u EPCG proteklih godina, na koje se odnose ovi ugovori, ima od 55 do 57 odsto akcija.

Italijanska A2A, koja od poluprivatizacije 2009. upravlja kompanijom, ima od 43 do 41 odsto.

Najmanje 7,5 miliona eura od tada je potrošeno na konsultantske usluge od povezane firme A2A iz Breše, kao i dva miliona firmi BEIN iz Milana.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *