Švajcarci nam vraćaju zlatne poluge 2017

Dodajte komentar

Crnogorske zlatne rezerve od 38.477 unci, koje su založene za kredit kod švajcarske Credit Suisse banke, biće oslobođene 2017. godine saopštili su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Ne računajući zlatne rezerve koje su ,,na čekanju”, državni depoziti iznose blizu 506 miliona eura.

Zaloga za kredit

Državne rezerve zlata se nalaze kod Credit Suisse banke u Švajcarskoj, kao predmet zaloge za ugovor o kreditu koji je Vlada Crne Gore Ministarstvo finansija zaključilo sa tom finansijskom institucijom 2012. godine. Riječ je o kreditu u iznosu od 150 miliona eura, od kojih je 30 miliona obezbijeđeno zlatom. Kredit je korišćen kao budžetska podrška – odgovorili su iz Ministarstva na pitanje koliko su rezerve u zlatu i kada se očekuje da budu vraćene državi.

U Ministarstvu kažu da se „zlatni” kredit uredno vraća.

Sve obaveze po ovom aranžmanu se servisiraju uredno, a kredit ističe 2017. godine. Naime, iznos od 120 miliona eura biće otplaćivan u četiri jednake rate u periodu od 2014. do 2017. godine. Drugi dio kredita, koji je obezbijeđen zlatom, biće vraćen u 2017. godini kada će biti omogućen povraćaj založenog zlata – objasnili su iz Ministarstva.

Vrijednost ovih rezervi se mijenja svakodnevno

Zlatne rezerve Crne Gore iznose 38.477 unci zlata, a njegova vrijednost se svakodnevno mijenja, zavisno od cijene zlata na međunarodnim berzama ističu u Ministarstvu.

Kamatna stopa na ovaj kredit iznosi 12-mjesečni euribor plus margina od 6,5%.

Nećemo ga kupovati

Imajući u vidu da se navedene rezerve nalaze kao predmet obezbjeđenja za kreditni aranžman, po ovom osnovu se ne ostvaruje prihod od kamata – objasnili su oni.

Crnogorske zlatne rezerve, kako su Pobjedi kazali iz Centralne banke, neće biti brzo uvećane, jer se o kupovini zlata ne razmišlja.

Centralna banka u svom portfoliju međunarodnih rezervi nema zlato. Nemamo u planu da u bliskoj budućnosti pribjegnemo kupovini zlata i njegovom uključivanju u svoje rezerve kazali su iz CBCG u odgovoru na pitanje da li Crna Gora u međuvremenu pravi nove zlatne rezerve, odnosno otkupljuje zlato. Komentarišući zlatnu groznicu, koja je od marta počela da se pojavljuje u Americi, u CBCG kažu da je u posljednje tri godine, uključujući i protekli period ove godine, cijena zlata na međunarodnom tržištu relativno stabilna.

Cijena se u prosjeku kreće oko 1.200 američkih dolara za uncu, što potvrđuje da nije došlo do značajnijih poremećaja u tražnji za ovim plemenitim metalom na globalnom tržištu. Istina, u pojedinim kriznim situacijama normalno je da privatni investitori ulažu sredstva u zlato kao najsigurniji instrument zaštite svoje imovine. Ali, njihova tražnja nije u stanju da dovede do značajnijih poremećaja na globalnom tržištu, koja bi neminovno trebala da rezultira povećanjem cijene ovog metala – kazali su Pobjedi iz CBCG. Sredstva međunarodnih rezervi Centralne banke denominovana su, objasnili su oni, u eurima.

Investirana su u veoma likvidne i lako utržive finansijske instrumente, koji obezbjeđuju relativno visok stepen sigurnosti povrata sredstava – objasnili su iz CBCG.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *