Pet Mikelanđelovih vječnih tajni uspjeha

Dodajte komentar

Čuveni italijanski renesensni slikar, vajar, ahitekta, pjesnik i inžinjer Mikelanđelo (Mikelanđelo di Lodoviko Buonaroti Simoni) poznat je po genijalnim radovima. Zanimljivo je da je Mikelanđelo dva najvažnija vajarska djela, David i Pietà, završio prije svoje tridesete godine, pa nije čudno da je najbolje istražen umjetnik XVI vijeka.

Među najuticajnijim djelima u istoriji zapadne umjetnosti spadaju scene iz Postanja na plafonu i Sudnji dan u Sikstinskoj kapeli u Rimu. Zašto sve ovo pišemo? Zbog nekoliko lekcija koje su omogućile Mikelanđelu da postane ikona svijeta umjetnosti.

1. Morate puno da radite.

Mikelanđelo je jednom rekao da ljudi znaju koliko sam puno radio da usavršim svoja djela, ne bi im uopšte izgledala tako fantastična. Veća je statistička vjerovatnoća da će vas udariti auto na putu do trafike na kojoj ćete uplatiti loz za lutriju, od šanse da dobijete nagradu na lutriji. Uspjeh je skoro isključivo plod revnosnog rada u kojem se dajete u potpunosti.

2. Morate vidjeti ono što želite ostvariti.

Drugim riječima, morate vizeulizovati cilj kojem stremite. Mikelanđelo je to odlično sažeo u sljedeću misao: „Čovjek slika svojim mozgom, a ne svojim rukama.“ Ono što vidite je ono što možete ostvariti, ako nešto ne vidite, to ne možete ni ostvariti.

3. Izvajajte od stijene anđela.

Kada su ga pitali kako je izvajao Pietu, rekao je: „Vidio sam anđela u mermeru i tesao sam dok ga nisam oslobodio. Svaki komad kamena ima statuu u sebi, a zadatak vajara je da je otkrije.“ Svi mi u sebi imamo nešto veliko, ali je potrebno da to otkrijemo i istešemo napornim radom”.

4. Vjerujte u sebe!

Mikelanđelo je mnogo puta bio pred ćorsokakom i samo zato što je smatrao da je „Vjera u sebe najbolji i najsigurniji put“ uspio je. Ako želite uspjeti, morate vjerovati u svoje sposobnosti!

5. Ciljajte visoko!

Kada je dobijao ponude da završi neke radove, često mu je izgledalo nemoguće. U svima nama je šćućuren potencijal koji tek treba da se otkrije, a da bi se to desilo morate podići ljestvicu visoko. Veličina u svima nama postoji, ali samo od nas zavisi da li ćemo je otkriti i pustiti da pređe prag naših ograničenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *