Koji su najveći švajcarski brendovi?

Dodajte komentar

Vodeće tri kompanije na listi od 50 najskupljih na švajcarskom tržištu i u 2015. ostale su iste – na čelu je Nestle, a slijede banke UBS i Credit Suisse, pokazala je najnovija klasifikacija globalne konsultantske kuće Brand Finanace, prenose Novosti.

Tržišna vrijednost švajcarskog konditorskog giganta Nestle, prema ovom istraživanju, iznosi 21,2 milijarde dolara (19,6 milijardi franaka), dok je vrednost dviju banaka, koje su zauzele drugu i treću poziciju, 11,6 i 9,2 milijarde dolara, respektivno, prenio je švajcarski list 20 minit.

U studiji se navodi i da je kompanija Nestle povećala svoju tržišnu kapitalizaciju za blizu milijardu dolara između 2014. i 2015. godine, dok je UBS banka sada vrijednija za 931 milion dolara. Credit Suisse, uprkos iskazanim gubicima, uspio je da odbrani treće mjesto.

Farmaceutske grupacije Roch i Novartis za godinu dana napredovale su na ovoj listi, prva sa 15. na 11. mjesto, a druga sa 16. na 14. poziciju.

I hemijska grupa Syngenta zabeležila je skok, sa 48. na 28. mjesto, uz povećanje tržišne vrijednosti za čak 62 odsto.

Suprotno, neke marke imale su pad, kao što je Schindler, globalni lider u proizvodnji liftova i pokretnih stepeništa, koji se sa 21. mjesta, u prethodnom istraživanju, spustio na 43, smanjivši tržišnu vrijednost za 1,3 milijarde dolara.

I najveći švajcarski proizvođač električne energije Alpiq nazadovao je na listi najvrjednijih marki, i to sa 24. na 41. poziciju, s padom tržišne vrijednosti za blizu milijardu dolara.

A sa stanovišta tržišne snage marke, koju Brend fajnens mjeri na osnovu njene popularnosti kod potrošača i poslovnih saradnika, na čelu liste nalazi se proizvođač satova Rolex, dok drugo mjesto zauzima Nestle, a treće Roš.

I nekoliko pojedinačnih robnih marki Nestle zauzelo je visoke pozicije na listi najjačih brendova, kao što je “neskafe” (4. mjesto), “magi” supe (5.) i ledeni čaj “nestea” (8. mjesto).

Novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *