Jedan od najvažnijih ekonomskih događaja okupio brojne zvaničnike iz regije i svijeta

Dodajte komentar

Šesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) koja se održava pod motom “One region, one economy“, počela je uvodnim govorima u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, gdje je poručeno da je SBF postao jedan od najvažnjih ekonomskih događaja u regionu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Organizatori SBF-a, BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB), najavili su učešće eminentnih regionalnih i svjetskih lidera i privrednika.

Forumu, osim domaćih zvaničnika, prisustvuju i ugledni svjetski zvaničnici među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić, zamjenik premijera Republike Turske Ali Babacan, predsjednik Islamske privredne i industrijske komore šeik Saleh Kamel, nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik i član Upravnog odbora “National International Holding Company” iz Kuvajta Abdulwahab Alwazzan, predsjednik Bushnak grupe iz Saudijske Arabije Adil Bushnak i predsjednik Azijsko-arapske privredne komore Krishna Kumar.

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank Internationala (BBI), poželio je dobrodošlicu gostima i izrazio zadovoljstvo što BBI može biti domaćin SBF-a u Sarajevu. Zahvalio se Predsjedništvu BiH na pokroviteljstvu ove manifestacije. Istakao je da ove godine imaju gotovo 900 registrovanih gostiju i oko 300 akreditovanih novinara iz cijelog svijeta.

SBF je puno toga postigao u posljednjih nekoliko godina. Mi smo omogućili platforme kako bi se ljudi licem u lice mogli umrežavati“, kazao je Bukvić i dodao da su promovirali Sarajevo i BiH kao regionalno mjesto poslovnog sastajanja.

“Učinili smo da Sarajevo bude most koji služi kao poveznica drugim zemljama regije”, dodao je Bukvić.

On je naglasio kako “ova regija mora sarađivati”.

Bivši član Predsjedništva BiH i jedan od osnivača Sarajevo Business Foruma Haris Silajdžić kazao je da regionalnoj saradnji treba dati šansu.

Nemam sumnju da će ta sinergija energija biti privlačna da naš region bude privlačan stranim partnerima. Istraživanja i inovacije su nešto što je potrebno ovom regionu. Kada kažem istraživanje, mislim i na naučna istraživanja. Bez naučnih istraživanja i inovacija mi ćemo uvijek zaostajati”, kazao je Silajdžić.

Istakao je da BiH ima brilijantne umove koji su ostali neiskorišten resurs, ne samo u BiH nego i u regiji.

Predsjednik grupe Islamske razvojne banke Ahmad Mohamed Ali kazao je da sinergija uz sve komponente koje posjeduje BiH nekada je bio san osnivača SBF-a, koji se danas polako ostvaruje.

Moram da kažem da san koji su sanjali osnivači ovog Foruma postaje stvarnost. Forum postaje postepeno i polako jedan od najvažnjih ekonomskih događaja u regionu. Činjenica je da imamo relizacije. Partneri Foruma se povećavaju i naravno sponzorstvo dolazi sa visokog nivoa zemalja regiona“, poručio je Ali.

Istakao je da je bitno da cijeli region Jugoistočne Evrope djeluje zajedno. Mišljenja je da u regiji postoji vrlo razvijen industrijski sektor. Podvukao je i važnost velikog interesovanja turske vlade za ovo područje što pokazuje njihovo prisustvo na Forumu.

Prema njegovim riječima, od 2010. godine “ovdje u ovoj zgradi dijele vizije kako da promijene imidž ove zemlje”. Dodao je da BiH predstavlja centar regiona.

Organizatori su ranije naveli da će ovogodišnji Sarajevo Business Forum staviti u fokus cijeli region, promovišući viziju regiona kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, centra informacionih tehnologija, edukacije za strane studente, te razvoja turizma.

Prvog dana SBF-a razgovarat će se o potencijalima regiona i mogućnostima ujedinjavanja tržišta te zajedničkom nastupu prema trećim zemljama. Drugog dana Forum će se održati u konferencijskoj sali hotela Terme na Ilidži.

Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora iz oblasti poljoprivrede, turizma, edukacije, poduzetništva i informacionih tehnologija pokušaće da pronađu zajedničku strategiju za razvoj ovih oblasti u Jugoistočnoj Evropi.

Paralelno sa održavanjem panela biće upriličeno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domaćih i kompanija iz regije sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta.

Kako navode organizatori, kao i prethodnih godina, u okviru Sarajevo Business Foruma biće upriličen “Ladies program“, poseban program za žene.

SBF je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije Jugoistočne Evrope uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta. Forum će i ove, kao i prethodnih godina, djelovati na osnovu uspješno definisanih parametara konferencije u Davosu.

Učesnici i panelisti razmijeniće iskustva i perspektive o četiri regionalne teme: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva i turizma.

SBF organizira BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB), a i ove godine ima za cilj jačanje privredne saradnje i privlačenje međunarodnih ulaganja u Jugoistočnu Evropu.

Tokom prethodnih pet godina, SBF je ugostio više od hiljadu investitora iz više od 30 zemalja, a predstavljeno je više od 300 projekata.

Anadolu Agency je globalni medijski partner ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma.

Izvor: buka.ba/Anadolija

Foto: Velkaton

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *