Hidroavionima iz Hrvatske za Crnu Goru

Dodajte komentar

Hrvatski prevoznik European Coastal Airlines (ECA), koji putnike prevozi hidroavionima, naredne godine će otvoriti linije prema Crnoj Gori.

Ova kompanija, čije je sjedište u Zagrebu, širi flotu hidroaviona i planira da leti za Crnu Goru, a kada Hrvatska uđe u Šengen zonu i za Italiju. Do naredne godine još četiri aviona će se pridružiti floti ECA, što će omogućiti i povećanje broja destinacija.

ECA ima svake godine 221.000 putnika što je svrstava na peto mjesto avio-kompanija koje imaju najveći promet sa prostora bivše Jugoslavije.

Do sada ECA je povezivala hrvatska ostrva sa kontinentalnim dijelom Hrvatske. Za sada nije poznato do kojih destinacija u Crnoj Gori će letjeti hidroavioni ECA, ali se zna da, što se mora tiče, jedino Bar ispunjava uslove za bezbjedan avio saobraćaj, jer postoji ponton na koji se mogu iskrcavati putnici. Generalni direktor ove kompanije je Njemac Klaus Diter Martin, a Tomas Kuhman je u ECA uložio 750.000 eura. Kompanija će preko evropskih fondova obezbijediti dodatna sredstva od 20 miliona eura za izgradnju ,,plutajućih aerodroma“ koji su opremljeni restoranima, barovima i prodavnicama.

Interesantno je da su svega 50 odsto putnika koji koriste hidroavione turisti, a da su ostali žitelji hrvatskih ostrva kojima je ECA najbrži put do kopna. Što se Crne Gore tiče, ECA planira da dio hrvatskih turista koji su zainteresovani za jednodnevne izlete prevozi do naših izletišta.

izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *