Termoelektrana i Rudnik uglja pod istim krovom

Dodajte komentar

Za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima Vlada i A2A su odlučili da se formira novo preduzeće, saznaje Pobjeda.

Osnovana je, naime, podružnica Elektroprivrede, odnosno SPV (special purpose vehicle), preko koje treba da se sprovede finansiranje i izgradnja drugog bloka.

Planirano je, naime, izdvajanje termoelektrane iz sastava Elektroprivrede i njeno spajanje sa Rudnikom uglja. U toj kompaniji vlasnik 51 odsto kapitala je Vlada, a 49 procenata pripada Elektroprivredi. U ovom slučaju radilo bi se o privatno-javnom partnerstvu u gradnji energetskog postrojenja, za šta je u Evropi uobičajeno formiranje kompanije tipa SPV, koja je zapravo podružnica Elektroprivrede.

Vlasnički omjer u novoj kompaniji je posljedica procjene da termoelektrana vrijedi 300 miliona eura, a Rudnik uglja 24 miliona. Italijanska kompanija A2A u Rudniku uglja ima 39 odsto akcija, a država 31 procenat. U EPCG država ima 55 procenata, a A2A 41,7 odsto kapitala, dok biznismen Aco Đukanović posjeduje 11 odsto udjela.

Formiranjem ovog preduzeća omogućeno je da Vlada svoj udio prepusti trećem partneru, koji je raspoložen da uđe u izgradnju drugog bloka TE.

A2A je nedavno promovisala srednjoročnu strategiju, prema kojoj planira da ugasi svoje termoelektrane, tako da je teško očekivati da će ući u finansiranje drugog bloka u Pljevljima.

U najnovijem sporazumu Vlade i A2A, koji ističe u julu, dogovoreno je da italijanski menadžment do tog roka upravlja Elektroprivredom, ali da ne ometa izgradnju drugog bloka. Odbor direktora Elektroprivrede odlučio je da sa Škodom Praha uđe u pregovore u vezi sa elementima buduće investicije. Kompanija Škoda Praha ponudila je gradnju drugog bloka snage 254 megavata po cijeni od 338,5 miliona eura, dok bi godišnja prozvodnja električne energije bila 1.600 gigavatsati. Prema tenderskim uslovima, Škoda Praha je dužna da obezbiejdi kredit investitoru u visini od 85 odsto investicije.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *