Šta će nam donijeti idućih 10 godina? Evo što misli sedam futurista

Dodajte komentar

Tokom posljednjih deset godina svjedočili smo velikom tehnološkom napretku koji nam je donio neke nevjerovatne stvari. No, što nas čeka u idućih deset godina? Huffington Post upitao je sedam vodećih futurista za njihovu prognozu šta će nam iduća decenija donijeti. Prenosimo neke od najzanimljivijih mišljenja.

Dr. Michio Kaku  profesor teorijske fizike na Univerzitetu CUNY, smatra da ćemo vidjeti postupni prelaz od interneta prema “brain-netu”, u kojem će biti mogući instant prijenos misli, osjećaja i sjećanja širom planete.

Naučnici sada mogu spojiti mozak na računar i početi da dekodiraju neke od naših sjećanja i misli. To bi u konačnici moglo promijeniti komunikacije, pa čak i zabavu – smatra Kaku.

Googleov direktor inženjeringa i poznati izumitelj dr. Ray Kurzweil misli da će do 2025. godine 3D printeri moći jeftino izrađivati odjeću, ali i printati ljudske organe s pomoću modifikovanih matičnih ćelija. Kurzweil takođe smatra da ćemo dosta vremena provoditi u virtualnim i pojačanim stvarnostima, što će nam omogućiti da posjećujemo ljude udaljene stotinama kilometara.

Dr. Anne Lise Kjaer, osnivači londonske agencije za prognozu trendova Kjaer Global, smatra da će evolucija zdravstvene upotrebe pametnih mobilnih uređaja promijeniti način liječenja dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Dr. James Canton, CEO Instituta za globalne budućnosti iz San Francisca, smatra da će nosivi mobilni uređaji preplaviti svijet te ubrzati pristup obrazovanju, zdravstvu, poslovima, zabavi.

Vještačka inteligencija postaće jednako pametna i pametnija od ljudi – prognozira Canton, koji smatra i da će bitcoin iduće generacije zamijeniti tradicionalni novac.

Jason Silva, voditelj emisije National Geographica emisije Brain Games, misli da će samovozeći automobili postati sveprisutni te da će prevoz biti automatizovan, čist i jeftin.

Dr. Amy Zalman, šefica neprofitne organizacije World Future Society, ističe kako naučnici imaju sve prodornije načine posmatranja naših mozgova i tijela kako bi razumjeli naše ponašanje i stavove, te smatra da je to alat koji ćemo moći iskoristiti za izgradnju “boljih budućnosti”.

Mark Stevenson, autor knjige “Optimistin obilazak budućnosti”, smatra da tehnologije nisu najvažnije, već ono što društvo s njima radi, te posebno stavlja naglasak na nove načine za samoorganizaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *