ZIF Moneta: Novac ili akcije, isplata do 2. maja

Dodajte komentar

Društvo za upravljanje Zatvorenim investicionim fondom Moneta ponudilo je vlasnicima tog fonda, koji žele da im bude isplaćen vlasnički udio, četiri modela isplate: novcem i zamjenom za akcije ulcinjskog preduzeća Otrant kornere i slovenačke kompanije AG.

Vlasnicima Monete, koji napuštaju fond, treba da bude isplaćen akcijski kapital vrijedan oko pet miliona eura. Iz menadžmen ta Monete, kojom upravljaju slove nački investitori, ranije su procijenili da će najveći broj akcionara tražiti isplatu u akcijama dviju kompanija.

Akcionari ZIF Moneta, koji kontrolišu oko 38 odsto akcija, tražili su na skupštini fonda 12. septembra 2014. od društva koje upravlja ovim fondom da im isplati oko pet miliona eura na ime vlasničkog učešća. Krajnji rok za isplatu je 12. oktobar ove godine, a prema ponudi podijeljenoj vlasnicima isplata će biti prije obavljena. Među akcionarima Monete koji žele da izađu iz fonda su dijelom i predstavnici slo venačkih investitora koji nekoliko godina kontrolišu fond. Oni su na skupštini glasali protiv predloženog plana razvoja. Neto vrijednost jedne akcije ZIF Moneta je oko 10,6 centi.

Prema prvoj ponuđenoj alternativi, akcionar koji želi isplatu u novcu, 25 od sto predviđenog iznosa po osnovu akcija fonda će mu biti isplaćeno najkasnije do 22. maja, a preostalih 75 od sto do 15. septembra. Drugi model je mješoviti i predviđa isplatu akcija fonda dijelom u novcu, a dijelom u akcijama Otrant komerca i AGa. Izračunata neto vrijednost akcije Otrant komerca je 4,75 eura, a slovenačkog AGa 6,15 eura. Trećim modelom akcio naru ZIF Moneta nude isplatu vlasničkog udjela u fondu akcijama AGa, a četvrtim modelom isplatu vlasništva fonda u akcijama Otrant komerca. Ko prihvati treći i četvrti model u roku od tri dana, u zamjenu dobija akcije te dvije firme.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *