Najmoćnije porodične firme jače od Francuske i Njemačke

Dodajte komentar

Najveće porodične firme u svijetu, u globalnom BDP 2013. godine učestvovale su sa 6,5 triliona dolara, što je više od Francuske i Njemačke zajedno, a iste godine su zaposlile skoro 21 milion ljudi.

U saradnji s revizorsko-konzultantskom kompanijom EY, Centar za porodične firme Univerziteta St. Gallen u Švajcarskoj objavio je globalni indeks porodičnih firmi.

Indeks rangira najveće porodične firme u svijetu, javne i privatne, i demonstrira njihovu impresivnu ekonomsku moć i važnost uloge koju te firme imaju u današnjoj globalnoj ekonomiji.

Kumulativno, njihovi prihodi su u globalnom BDP 2013. godine učestvovali sa 6,5 triliona dolara, šti je više nego što su francuska i njemačka ekonomija doprinijele zajedno, dok su iste godine te porodične firme zaposlile 20,9 miliona ljudi.

Indeks obuhvata 500 najvećih porodičnih firmi širom svijeta, a uključuje i Agrokor, koji se nalazi na 272. mjestu, kao jedina firma na listi iz ovog regiona.

“Kao što se zna, većina porodičnih kompanija ne preživi prvu generaciju, a još manje ih preživi drugu. Naša istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih karika u uspejhu tih firmi jasan proces izbora nasljednika.”

Pritom, uspješne porodične firme gledaju na to kao dugoročan i stalan proces, a ne kao krajnju tačku, objašnjava Country Managing Partner u EY-u Hrvatska Berislav Horvat.

Činjenica da je više od 40 odsto pomenutih firmi u porodičnom vlasništvu barem tri generacije, pokazuje koliko su one uspješne u ovim procesima i vođenju biznisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *