Državi ide više od pola cjene goriva

Akcize, porez, takse i naknade čine od 50,4 do 55 odsto moloprodajne cijene goriva, pokazuje formula za obračun nakon dodavanja naknade od sedam centi za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta i dodatnog prošlonedjeljnog poskupljenja.
Benzin 98 sada košta 1,36 eura, a državi na osnovu ovih dažbina ide 73,59 centi ili 54 odsto. Preostala 62,4 centa su osnovna cijena naftnog derivata na berzi, a zatim troškovi za uvoz, pretovar, manipulisanje, proviziju banke, skladištenje, transport, troškovi distribucije, maloprodajni troškovi, međunarodno priznati maksimalni gubitci od 0,5 odsto i bruto marža za naftnu kompaniju, pišu današnje Vijesti.

Cijena BMB 95 sada iznosi 1,32 eura. Država od prodatog litra dobija 72,99 centi, dok za osnovnu cijenu, sve ostale troškove i zaradu prodavca ostaje 59 centi. U ovom slučaju državne dažbine učestvuju sa 55 odsto u maloprodajnoj cijeni.

Na svakom litru euro dizela država dobije 60 centi od maloprodajne od 1,19 eura ili 50,4 odsto.

Prema podacima iz bilansa naftnih derivata, očekuje se da će u Crnoj Gori ove godine biti prodato 6,7 hiljada tona benzina BMB 98, zatim 32,2 hiljade tona BMB 95 i 133 hiljade tona eurodizela.

Kada se podaci o potrošnji pomnože sa dažbinama po litru, dobije se da državni budžet od ovih vrsta goriva prihoduje 105 miliona eura, što je oko osam odsto ukupnih prihoda državne kase. Raznih drugih naftnih derivata godišnje se proda još oko 70 hiljada tona, kao što su lož-ulje, mazut, bitumen, petrol-koks.

Upravo su ove državne dažbine najveći krivac što su cijene u Crnoj Gori u odnosu na neke zemlje regiona poput BiH, Makedonije i Kosova veće u prosjeku 20 do 25 centi po litru.

Tokom godine, ako nema povećanja državnih dažbina, na cijenu utiče vrijednost naftnih derivata na berzi, koje su u dolarima, i kurs eura prema ovoj valuti.

Tako su najveće cijene goriva bile u septembru 2012. kada je BMB 95 koštao 1,50 eura, a eurodizel 1,38.

Najniže u posljednjih nekoliko godine bile su u januaru ove godine kada je BMB 95 koštao 1,07 eura, a eurodizel 98 centi.

Check Also

ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.