BRICS zove Grčku

Dodajte komentar

Grčka je dobila poziv da postane jedna od članica Nove razvojne banke, koju su osnovale zemlje BRICS, u čijem sastavu su Brazil, Indija, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika.

Poziv je upućen tokom telefonskog razgovora između grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i zamjenika ruskog ministra finansija Sergeja Storčaka, a Tsipras je ovaj predlog nazvao prijatnim iznenađenjem i dodao da će ga razmotriti do detalja, navodi se u saopštenju grčke vlade, a prenosi agencija France presse.

Ovakva vijest objavljena je kasno u ponedeljak, kada su zvaničnici Grčke bili na sastanku sa partnerima iz eurozone u Briselu, nastojeći da postignu dogovor sa kreditorima koji bi omogućio puštanje preostale trašne kredita Atini od 7,2 milijarde eura.

Nova razvojna banka, sa početnim kapitalom od 50 milijardi dolara, koja se smatra takmacem Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ima za cilj finansiranje razvojnih projekata u zemljama BRICS.

Zemlja sa najvećim osnivačkim ulogom u banci biće Kina (41 milijardu dolara), zatim Brazil, Indija i Rusija sa po 18 milijardi dolara i JAR sa pet milijardi.

Rusko Ministarstvo finansija nada se da će NRB, čije ce sjedište biti u Šangaju, početi sa radom do kraja godine i prognozira da će banka pun kapacitet dostići za četiri do pet godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *