AmCham: Održan okrugli sto na temu „Boravak i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori“

Dodajte komentar

Okrugli sto na temu „Boravak i zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori“, u organizaciji Američke privredne komore (AmCham Montenegro) i advokatske kancelarije BDK Advokati/Attorneys at Law, održan je danas u hotelu Podgorica. Cilj ovog okruglog stola je pojašnjenje odredbi novog Zakona o strancima, njihove primjene u praksi, kao i uticaja na biznis okruženje, privrednom sektoru u Crnoj Gori od strane nadležnih institucija.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici državne uprave, gđa Milanka Bakovič iz Ministarstva unutrašnjih poslova, gđa Edina Dešić Perazić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, gđa Sonja Ivanović iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kao i više od 40 predstavnika privatnog sektora odnosno kompanija članica AmCham Montenegro.

Predstavnici javne uprave su odgovorom na pitanja privrednika pojasnili značenja zakonskih rješenja, čime su otklonjene određene dileme u tumačenju zakona, poput situacije kada je izbor direktora dijela stranog društva u pitanju. Istovremeno je konstatovano da se u narednom periodu očekuju dodatna pojašnjenja u situacijama koje su i dalje komplikovane ili nisu zakonom jasno definisane, a koje otežavaju proceduru zapošljavanja i dovode do usporavanja procesa rada preduzeća. Primjera radi, rok od 15 dana, od dana uzimanja biometrijskih podataka do dana izdavanja radne dozvole, u kom poslodavac čeka na odluku nadležnog organa umogome utiče na produktivnost i efikasnost te kompanije  ili ponavljanje čitave procedure prilikom produžavanja radne dozvole. što dovodi do obaveze poslodavca da najmanje dva mjeseca prije isteka pokrene proceduru produžavanja dozvole.

„S obzirom na važnost ove teme za ukupan ekonomski razvoj u Crnoj Gori, prije svega želimo da naglasimo da podržavamo namjeru zakonodavca da da prednost domaćoj radnoj snazi, ukoliko posjeduje potrebne kvalifikacije za određeno radno mjesto. Međutim, želimo da kroz organizaciju otvorenog razgovora, ukažemo na probleme koje primjena novog Zakona donosi u praksi, kada domaća radna snaga ne može odgovoriti na potrebe poslodavca. Smatramo da Crna Gora mora raditi na unapređenju biznis okruženja, u smislu pojednostavljivanja procedura i olakšavanja poslovanja za privatni sektor, kako bi bila konkurentna u odnosu na zemlje u okruženju. To možemo postići jedino ukoliko smo efikasni i sposobni da u najkraćem roku odgovorimo na zahtjeve privatnog sektora, koji su nosioci ekonomskog razvoja.“, kazao je gdin Predrag Lešić, predsjednik Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *