Veliki brat vas prati: Vaš telefon zna gdje živite, gdje ste bili, šta ste radili…

Dodajte komentar

Uređaj koji nosite u džepu zna gdje živite, gdje radite, a vjerovatno zna i sa kim se viđate. Pri standardnim podešavanjima, negdje duboko u softveru svih pametnih telefona, nalazi se opcija koja vas zapravo špijunira sve vrijeme.

Možda ste u međuvremenu primijetili da je vaš telefon “shvatio” gdje vam je kuća i gdje radite, navodno da bi vas navodio najbližim mogućim putem od kuće do posla i obrnuto.

Telefon pamti sve lokacije koje često posjećujete, a na osnovu raznih algoritama i vremena koje provodite na tim mjestima on saznaje koje je mjesto zapravo u pitanju. Ne samo da pamti mjesta, već i trenutke kada ste došli i otišli sa nekog mjesta. Ukoliko držite upaljenu opciju za GPS, koja je uvek upaljena prema osnovnim podešavanjima, telefon pamti sve ove informacije.

Mnogi ljudi ovu opciju gase zato što ona povećava potrošnju baterije. Ali, u trenutku kada otvorite neku aplikaciju kojoj je potrebna lokacija uređaja, on traži svaki mogući način da postavi tačno mjesto gdje se nalazite. Za ovo telefon može da koristi i Wi-fi mrežu. Sve ove informacije su sinhronizovane sa vašim imenom i podacima preko naloga koji ste popunili kada ste počeli da koristite smartfon.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *