Hipotekarna banka postala suvlasnik banjalučke “Nove banke”!

1 komentar

Crnogorska Hipotekarna banka AD Podgorica, zajedno sa grupom domaćih biznismena i postojećim akcionarima otkupila je 20,6 odsto akcija Nove Banke Banjaluka od slovenačkog Adriatik Fonda za ukupno 15 miliona KM, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

U jednoj od najznačajnijih transakcija preuzimanja kontrolnog paketa u bankarskom sektoru Republike Srpske, pored crnogorske Hipotekarne banke učestovalo je 14 fizičkih i pravnih lica iz Republike Srpske.

Slovenački Adriatik fond akcije je prodao po nominalnoj cijeni od 0,66 KM po akciji.

Iako se prvobitno očekivalo da će Adriatik fond prodati svoj kompletni udio od 35,4 odsto, ipak je odlučio zadržati 14,8 odsto akcija.

Bilo je interesovanja za kupovinu i preostalih akcija, ali Fond je, kako saznaje CAPITAL odlučio zadržati preostali paket još najmanje dvije godine.

Hipotekarna banka Podgorica je sada sa šest odsto akcija, treći po veličini vlasnik, odmah poslije Gorana Avlijaša zamjenika direktora Nove banke, koji ima 6,2 %.

NB-Najveci-akcionari

Prema podacima sa Banjalučke berze, najveća veleprodajna kompanija farmaceutskim proizvodima u Republici Srpskoj „Interpromet“ Novi Grad Dragana Pilipovića sada ima 4,7 odsto, dok je Elek Nedeljko povećao svoj udio na 2,9 odsto.

Direktor Nove Banke Milan Radović je svoj udio zadržao ispod limita od tri odsto.

Akcionari su saglasni da nova struktura vlasništva neće donijeti promjene u strategiji poslovanja, niti u sastavu Uprave Banke, koja ima mandat još tri godine.

izvor: CAPITAL.ba

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ako je ovo vec utopljena licenca iz Bgd-a, onda su ovi iscjepkani regulatori regiona stvarno pasivni i uljuljkani u ko zna sta, jer Nova u Bgd-u se utopila u licencu druge banke, a sada opet prodta, da ne bi prosla kao banke koje su propale prethodne dvije godine na srbijanskom trzistu zbog spornosti portfelja i vlasnistva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *