Britanija će do kraja godine s gubitkom prodati svoj udio u RBS-u

Dodajte komentar

Velika Britanija želi da se riješi svojeg udjela u Royal Bank of Scotland, kojeg želi prodati do kraja godine bez obzira na gubitak, otkriva Reuters.

Vlada Jamesa Camerona želi da ubrza prodaju svojih dionica u RBS-u i Lloydsu, koje je za vrijeme finansijske krize od 2007. do 2009. spašavala sa 102 milijarde dolara poreskih obveznika. Država je već prodala 41 posto udjela u Lloydsu, a sprema se da proda 80 posto udjela u RBS-u, kojeg je spašavala sa 70 milijardi dolara.

Prodajom udjela u Lloydsu država je zaradila, ali prema trenutnoj vrijednosti dionica, na prodaji RBS-a će izgubiti 21 milijardu dolara. Reutersovi izvori tvrde da je ministar finansija George Osborne otvoren prema ideji prodaje dionica RBS-a prije isteka godine. Kažu da u slijedećih nekoliko nedelja planira da zatraži nezavisnu analizu prodaje.

Planiraju prodati još 14 milijardi dolara dionica Lloydsa

Osborn je u januaru najavio da će njegova stranka, nakon novog saziva parlamenta, analizirati šta će uraditi s državnim udjelom u RBS-u. U to vrijeme je bio stava da država, u najmanju ruku, mora povratiti uloženo u banku. Čini se, da je u međuvremenu promjenio mišljenje.

Osborn je ranije najavio da u slijedećih 12 mjeseci planira prodati još 14 milijardi dolara dionica Lloydsa.

Direktor RBS-a Ross McEwan je izjavio kako vjeruje da će vlada početi prodavati dionice banke ubrzo nakon izbora. Portparol ministarstva finansija i RBS su odbili komentisati navode.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *