Koliko će stranci plaćati putarinu kroz Njemačku?

Dodajte komentar

Njemački parlament usvojio je krajem marta zakon kojim se od 1. januara 2016. uvodi putarina za sva strana putnička vozila i motocikle koji koriste autoputeve u toj zemlji.

U zavisnosti od toga koliko dugo planiraju da se voze kroz Njemački, vozači će biti u obavezi da nabave desetodnevnu, dvomjesečnu ili godišnju vinjetu.

Krajem 2015. godine biće stavljena tačka na besplatnu vožnju po njemačkim autoputevima. U suštini, ova odluka njemačkog parlamenta pogodiće samo strance, s obzirom da su njemački državljani i do sada plaćali putarinu kroz porez na vozila.

Prije donošenja zakona, iz Evropske unije su upozoravali da bi odluka da samo strani vozači moraju da plaćaju putarinu predstavljala vid diskriminacije. Zato će i domaći vozači morati da imaju vinjete, a visina poreza koji plaćaju biće umanjena za vrijednost vinjete.

Što se stranaca tiče, oni će moći da biraju između vinjeta koje važe 10 dana, 2 mjeseca ili jednu kalendarski godinu. Cijena će zavisiti i od starosti automobila, kubikaže motora vozila i emisije štetnih gasova.

Tako će strani vozači putničkih automobila i motocikala od 1. januara 2016. za desetodnevnu vinjetu morati da izdvoje 5, 10 ili 15 eura, u zavisnosti od toga koliko njihovo vozilo zagađuje životnu sredinu.

Po istom principu, dvomjesečna putarina koštaće između 16, 22 ili 30 eura.

Oni koji procjene da će u dužem vremenskom periodu i češće koristiti njemačke autoputeve tokom jedne kalendarske godine, mogu da se odluče za godišnju vinjetu koja će u prosjeku koštati oko 88 eura a cijena najskuplje vinjete neće prelaziti 130 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *