Funta dobitnica nedjelje, dolar dobio podršku s tržišta rada

Dodajte komentar

Britanski parlamentarni izbori pretvorili su funtu u dobnitnicu nedjelje na valutnim tržištima. Euro je jačao prema dolaru sve do kraja sedmice kad su objavljeni dobri podaci s američkog tržišta rada. Podršku dolaru pružio je u petak izvještaj o rastu broja zaposlenih u SAD-u u aprilu za 223.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala na najniži nivo u gotovo sedam godina, 5,4 posto.

Funta je pritom ojačala oko 1,5 posto prema dolaru, a u jednom je trenutku dosegnula 1,5523 dolara, najviši nivo od 26. februara. Time je odskočila s najnižeg nivoa u pet godina od 1,4567 dolara, na koju se bila spustila sredinom aprila.

Euro je oslabio prošle nedjelje prema dolaru 0,05 posto, na 1,1195 dolara. Jedinstvaena evropska valuta oslabila je i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 134,20 jena. Dolar je takođe oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 119,80 jena.

Jačanje funte u odnosu na euro se očekuje na osnovu bolje ekonomske situacije u Britaniji od one u zemljama članicama eurozone, zbog čega će britanska centralna banka (BOE) gotovo sigurno početi zatezati monetarnu politiku ranije od Evropske centralne banke koja je tek nedavno počela ubrizgavati ogromnu količinu novca u finansijski sektor i planira to raditi barem još godinu do dvije.

Kada je u pitanju kurs funte u odnosu na američki dolar, analitičari Admiral Marketsa očekuju promjenu sadašnjeg trenda i početak novog talasa jačanja američkog dolara. Ekonomska situacija u SAD-u je još bolja nego u Britaniji, te će na osnovu toga američka centralna banka vjerovatno ranije početi zatezati monetarnu politiku od britanske centralne banke. Taj potez će uzrokovati jačanje dolara u odnosu na sve ostale svjetske valute uključujući britansku funtu. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *