Istraživanje dokazalo: Muškarci se samo prave da puno rade

Finansijski i konsultantski sektor u kojem su većina radnika muškarci poznat je kao sektor koji ‘isisava život’ iz svojih radnika, koji rade i po 70 sati nedeljno. No, nova istraživanja bi mogla srušiti taj mit o muškarcima koji ‘rade bez prestanka’, jer se navodno samo prave da rade, piše Business Insider.

‘Glumci’ od svojih šefova dobijaju isto onoliko pohvala koliko ih dobivaju i pravi radnici, a istraživanje je sprovedeno na zaposlenima jedne globalne konsultantske kompanije poznatoj upravo po zahtjevnom radnom vremenu koji od zaposlenih traži da su dostupni gotovo 24 sata na dan, piše Express.

Zaposleni su prilikom istraživanja otkrili kako šefovi od njih traže da im budu na raspolaganju u gotovo svakom trenutku. 42 posto muških radnika su rekli kako zaista i jesu dostupni šefovima svaki put kad ih zovu, dok je 31 posto njih priznalo kako su smislili način kako da prevare šefove i uvjere ih da zaista rade, ali umjesto da rade vrijeme provode sa svojim porodicama ili prijateljima.

Za razliku od njih, samo 11 posto žena zaposleno u toj kompaniji je glumilo da radi, a čak 44 posto njih su same priznale šefovima da su radile manje.

Jedno od mogućih objašnjenja zašto muškarci više od žena vole da glume kako rade je, otkriva istraživanje, to što se misli kako je ženama teže da balansiraju između posla i porodice. Menadžeri pak tu moraju dosta da paze kako im ne bi ugrozili njihova prava, što naravno ide na ruku muškarcima kojima je to prilika da ‘umaknu’ šefovim pogledima.

Muškarci se za manje radnih sati dobro i pripremaju. Na primjer, biraju sebi klijente u gradovima u kojima žive kako bi što manje bili na putu ili se dobro ‘dogovore’ s kolegama koji im pomažu da ispune normu.

Jedan od zaposlenih je tako u istraživanju otkrio kako je u nedelji kada je morao da ode na poslovni put zapravo bio na skijanju, a samo bi ujutro i naveče obavio par poziva i obavio dnevni posao.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *