Španija najjača turistička zemlja na svijetu

Dodajte komentar

Španija je ove godine prvi put zauzela vodeće mjesto na listi od 141 zemlje svijeta, rangirane po konkurentnosti turističkog sektora, dok drugo i treće mjesto pripada Francuskoj i Njemačkoj, navodi se u izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma, objavljenog u Ženevi.

Na četvrtoj poziciji, po uspješnosti turističke djelatnosti, našle su se Sjedinjenje Američke Države, ispred Velike Britanije i Švajcarske, prenosi švajcarski list “24 sata”.

Kako navode autori ove studije, za Španiju je ovakav uspjeh u turizmu, čemu su doprinijeli kulturni resursi, dobra infrastrukura i upotreba novih tehnologija, siguran znak oporavka čitave privrede.

Kada se posmatraju pojedinačni pokazatelji, Švajcarska je prvo mjesto zauzela u domenu kvaliteta turističke infrastrukture, navodi list.

Ova zemlja je na 11. mjestu po bezbjednosti i higijenskim uslovima, a na 1. mjestu po kvalitetu ljudskih resursa. Prema poslovnoj klimi u turizmu nalazi se na 5. mjestu, a na 8. mjestu po primjeni novih tehnologija. Prema brojnosti i kvalitetu prirodnih resursa, Švajcarska je zauzela 21. mjesto, a prema kulturno-istorijskim atrakcijama 28. mjesto. Međutim, prema konkurentnosti cijena turističkih usluga, Švajcarska je na začelju kolone (141. mjesto). To je, kako se navodi, razlog zbog kojeg je izgubila prvo mjesto na listi vodećih turističkih zemalja koje je imala prije dvije godine.

Iza Švajcarske, koja je ove godine na šestoj poziciji u turizmu, nalaze se Australija, Italija, Јapan, Kanada, Singapur (11. mjesto). Kina je zauzela 17. poziciju, Brazil 28, Rusija 45, Јužna Afrika 50, a Indija 52. mjesto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *