Ona je najplaćenija žena u Americi

Dodajte komentar

Angela Ahrendts je do 2013. godine bila izvršna direktorica britanske modne kompanije Burberry. U Appleu je zaposlena kao viša potpredsjednica za online i maloprodaju.

Ona je u 2014. godini, zahvaljujući rekordnim prodajnim i finansijskim rezultatima u posljednjem kvartalu te godine, kući odnijela najveću platu – čak 82,6 miliona dolara – i tako zauzela prvo mjesto najplaćenijih žena u 2014. godini.

Na drugom mjestu te Bloombergove ljestvice našla se Safra Catz iz Oraclea, koja je na poziciji finansijske direktorice zaradila 71,2 miliona dolara. Marissa Mayer iz Yahooa nalazi se na trećem mjestu sa zaradom od 59,1 milion dolara, što je ujedno čini najplaćenijom izvršnom direktoricom u SAD-u.

Ahrendts je u 2014. zaradila više i od svog šefa, izvršnog direktora Applea Tima Cooka, koji je u 2014. zaradio 65 miliona dolara. Njena visoka plata pokazatelj je koliko je prodajna strategija bitna za Appleov opstanak i uspjeh.

Na ljestvici koja nije rodno razgraničena, Angela Ahrendts nalazi se tik ispod izvršnog direktora Microsofta, Satye Nadelle, koji je zaradio 84,3 miliona dolara prošle godine. Ipak, njih dvoje nisu niti blizu Nicholasu Woodmanu, izvršnom direktoru GoProa, koji je lani zaradio nevjerovatnih 284 miliona dolara.

(Lider)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *