Zemlje u krizi – sigurna zarada za investitore

Najveći svjetski investitori ostvarili su ogromnu zaradu na oporavku Irske, a sada kada je njihova privreda izašla iz krize, traže se nove prilike za dobru zaradu.

Investicijska kuća Franklin Templeton uložila je milijarde dolara u irske državne obveznice tokom 2011. godine, kada je ta zemlja bila u dubokoj finansijskoj krizi.

Zarada koju su ostvarili iznosi čak 142 odsto, a sada unovčavaju zaradu i novac sele u druge investicione destinacije, javlja Bloomberg.

Rizik im se isplatio jer je Irska u samo četiri godine, od zemlje u bankrotu postala najbrže rastuća privreda evrozone.

Tržište nekretnina prošle godine je raslo po najvišim stopama u svijetu, a akcije su porasle za 27 odsto. Nakon što je tokom krize njihova privreda pala za 15 procenata, Vladine prognoze za ovu godinu su rast od 4 odsto.

Franklin Templeton, koji je bio jedan od najvećih dobitnika Irske krize, odnosno oporavka, u posljednjih šest mjeseci smanjio je ulaganja u irske obveznice za 73 odsto, ili 5 milijardi eura.

Njihova nova meta za ulaganja je Ukrajina, u čije državne obveznice su uložili sedam milijardi eura i računaju na dobru zaradu nakon stabilizacije političke situacije u zemlji i oporavka privrede koji bi trebalo da uslijedi nakon toga.

Index.hr

Check Also

Švajcarski planinski trezor za čuvanje bogatstva

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *