Zemlje u krizi – sigurna zarada za investitore

Dodajte komentar

Najveći svjetski investitori ostvarili su ogromnu zaradu na oporavku Irske, a sada kada je njihova privreda izašla iz krize, traže se nove prilike za dobru zaradu.

Investicijska kuća Franklin Templeton uložila je milijarde dolara u irske državne obveznice tokom 2011. godine, kada je ta zemlja bila u dubokoj finansijskoj krizi.

Zarada koju su ostvarili iznosi čak 142 odsto, a sada unovčavaju zaradu i novac sele u druge investicione destinacije, javlja Bloomberg.

Rizik im se isplatio jer je Irska u samo četiri godine, od zemlje u bankrotu postala najbrže rastuća privreda evrozone.

Tržište nekretnina prošle godine je raslo po najvišim stopama u svijetu, a akcije su porasle za 27 odsto. Nakon što je tokom krize njihova privreda pala za 15 procenata, Vladine prognoze za ovu godinu su rast od 4 odsto.

Franklin Templeton, koji je bio jedan od najvećih dobitnika Irske krize, odnosno oporavka, u posljednjih šest mjeseci smanjio je ulaganja u irske obveznice za 73 odsto, ili 5 milijardi eura.

Njihova nova meta za ulaganja je Ukrajina, u čije državne obveznice su uložili sedam milijardi eura i računaju na dobru zaradu nakon stabilizacije političke situacije u zemlji i oporavka privrede koji bi trebalo da uslijedi nakon toga.

Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *