U svijetu je lani izdato 2,05 milijardi pametnih platnih kartica

Dodajte komentar

U 2014. u svijetu je izdato više od 2,05 milijardi platnih kartica s čipom, objavila je poslovna udruga provajdera pametnih platnih kartica, Smart Payment Association (SPA), piše portal Banka.hr.

Granica od dvije milijarde izdatih kartica premašena je samo tri godina nakon probijanja barijere od milijardu izdatih pametnih platnih kartica.

Podaci potvrđuju da je beskontaktno plaćanje sve popularnije širom svijeta, ali porastu je najviše pridonio rast na kineskom i američkom tržištu, i to u trenutku kada se američkim izdavaocima bliži trenutak velikog zaokreta, Naime u novembru ove godine tradicionalna odgovornost trgovaca za prevare prilikom elektronske naplate prenosi se na banke (liability shift).

Beskontaktna tehnologija zastupljena je kod više od 42 posto svih izdatih pametnih platnih kartica u 2014. naprema 37 posto u 2013.

Podaci koje je prikupio SPA, čijih sedam članova predstavlja 75 posto ukupnog globalnog tržišta, pokazuju primat tehnologije dinamičke autentifikacije podataka (Dynamic Data Authentication –DDA) koja omogućuje čip i PIN (chip-and-PIN) kartice s visokim nivoom zaštite podataka i kloniranja kartice. Oko 70 posto lani izdatih kartica temelji se na tehnologiji DDA, naprema 66 posto u 2013.

“Entuzijazam prema novim načinima plaćanja, koji su sigurniji i praktičniji, glavni je zamajac rasta beskontanih plaćanja.“, rekao je Nicolas Raffin, predsjednik SPA.

Širom svijeta sve više trgovaca prihvata i aktivno promoviše beskontaktno plaćanje pri malim iznosima transakcija, čime se smanjuje čekanje u redovima te povećava brzina i praktičnost za kupce na prodajnom mjestu.

“Očekujemo da će se trend nastaviti i ovoj godini”, zaključio je Raffin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *