Soroš mora da uplati 6,7 milijardi dolara!

Dodajte komentar

Džordž Soroš moraće da plati 6,7 milijardi dolara poreza, jer je godinama odgađao plaćanje i reinvestirao novac, a kasnije je preselio kompaniju iz SAD u Irsku – navodi agencija „Blumberg“.

Ovaj multimilijarder dugo je bio jedan od najglasnijih pristalica povećanja poreza ultrabogatima, a sada će imati priliku da sa riječi prijeđe na djela.

Soroš je, navodi agencija, godinama koristio „rupu u zakonu“ odgađajući plaćanje poreza na naknade svojih klijenata, a ušteđeni novac reinvestirao u svoj „hedž fond“, gdje se dalje „plodio“.

Do kraja 2013. Sorošov Fond za menadžment zaradio je 13,3 milijarde dolara upravo zahvaljujući odgađanju plaćanja poreza, tvrdi „Blumberg“.

Sve do 2008. Soroš je bez problema mogao odgađati plaćanje, ali te godine američki Kongres je naredio menadžerima da sva svoja dugovanja državi podmire najkasnije do 2017. godine.

U slučaju onih čije je sjedište, poput Soroševog, u Njujorku, radi se o 39,6 odsto federalnog poreza…

Prema navodima Endrjua Nidhema, računovođe iz firme „Kravet, Svajn-Mur“, Soroš, čija se imovina procjenjuje na 28,8 milijardi dolara, trebao bi da platiti 6,7 milijardi dolara.

Ovaj poznati mađarsko-jevrejski investitor bogatstvo je stekao spekulacijama na finansijskom tržištu. Svojevremeno je emigrirao iz Mađarske i počeo karijeru u Njujorku.

Najveći proboj ostvario je 1992. spekulacijom da će Velika Britanija morati da devalvira funtu. Tada je zaradio milijardu dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *