MIDF i Erste banka dogovorili kreditnu liniju od 10 miliona eura za razvoj infrastrukture

Dodajte komentar

Fond za razvoj opštinske infrastrukture (Municipal Infrastructure Development Fund – MIDF) i Erste banka podržaće razvoj održive infrastrukture u Crnoj Gori kreditnom linijom u iznosu od 10 miliona eura, predviđeno je sporazumom potpisanim u Podgorici. Kreditna linija je namijenjena opštinama i javnim i privatnim preduzećima koja pružaju komunalne usluge lokalnim samoupravama, navodi se u saopštenju dostavljenom portalu Bankar.me.

Sredstva iz ove kreditne linije moći će da se iskoriste za izgradnju nove i modernizaciju postojeće opštinske infrastrukture u manjim opštinama, koje već tradicionalno imaju limitirane kapacitete za održive infrastrukturne projekte i poteškoće prilikom zaduživanja kod komercijalnih banaka u Crnoj Gori.

“Ponosni smo što možemo da najavimo ovu sjajnu priliku za razvoj opštinske infrastrukture. Mi u MIDF-u vjerujemo da postoji velika potražnja za razvojem lokalne infrastrukture, ali finansijsko tržište u zemlji još uvijek nije iskoristilo puni potencijal ovog sektora. Upravo preko ovako inovativnih načina finansiranja koji se ostvaruju u saradnji sa MIDF-om nastojimo da premostimo finansijski jaz u opštinskoj infrastrukturi u Crnoj Gori i u tom smislu obezbijedimo finansijsku podršku”, rekao je Peter Moelders, rukovodilac projekta MIDF-a.

“Veoma cijenimo uspostavljanje saradnje sa MIDF-om za koju sam uvjeren da će biti značajan doprinos finansiranju infrastrukturnih projekata na lokalnom nivou. Očekujem da crnogorske opštine prepoznaju kvalitet ponude i u što većem broju kandiduju održive projekte. Erste banka se već puno puta do sada dokazala kao pouzdan i dugoročan partner koji na različite načine podržava razvoj Crne Gore, a to će nastaviti da čini i ubuduće” – kazao je glavni izvršni direktor Erste banke, Aleksa Lukić.

MIDF je Investicioni fond osnovan od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Njemačke razvojne banke (KfW), uz pomoć vlada Njemačke, Švajcarske i Austrije, sa ciljem stimulisanja rasta tržišta kada je u pitanju opštinsko finansiranje kao i postizanje dugoročne održivosti usluga koje koje pružaju opštine na Zapadnom Balkanu. Raspolaže sa ukupnom sumom od 100 miliona eura. U skladu sa budućom strategijom, aktivnostima Fonda će pored Crne Gore biti obuhvaćene Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo i Albanija.

Erste bank AD Podgorica ima oko 270 zaposlenih i blizu 80 hiljada klijenata koje uslužuje mrežom od 16 filijala. Na kraju prvog kvartala imala je ukupnu aktivu od 361,54 miliona eura i neto dobit od 1,923 miliona eura. Erste banka je u Crnoj Gori prisutna od jula 2009. godine, a dio je austrijske Erste Group, najveće bankarske grupacije u centralnoj Evropi sa više od 17 miliona klijenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *