MANS: Vlada sakriva podatke o ključnim privatizacijama

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada proglasila je tajnom privatizacije niz preduzeća koja su u državnom vlasništvu, čime je otvoren prostor da ih daleko od javnosti lakše rasproda ispod svake tržišne vrijednosti i bukvalno pokloni sumnjivim licima i kompanijama, koje ili nemaju dovoljno kapitala za stvarna ulaganja ili se sumnjiče za kriminalne radnje, piše u saopštenju MANS-a.

Naime, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je početkom ove godine donio nezakonitu odluku kojom je aktuelne i buduće privatizacije 13 preduzeća proglasio tajnom, a na listi su kompanije poput „Montenegro Airlinesa“, Instituta „Simo Milošević“, hotelskih grupa „Budvanska rivijera“ i „Ulcinjska rivijera“, zatim „Novi duvanski kombinat“ i „Montenegro Defence Industry“, te „Pošta Crne Gore“.

Pod obrazloženjem da dokumentacija za ove privatizacije „sadrži podatke čijim bi objavljivanjem nastupile štetne posledice po bezbjednost i interese Crne Gore, tajnom je proglašen i čitav pregovarački postupak Vlade i italijanske firme A2A u vezi novog ugovora o upravljanju „Elektroprivredom Crne Gore“, koji treba da bude usaglašen do jula ove godine.

Prema spornoj odluci Savjeta, period tajnosti je pet godina, tokom kojih će pristup dokumentaciji moći da ostvare isključivo članovi tenderskih komisija i samog Savjeta, čime je faktički iz kontrole pomenutih privatizacija u potpunosti isključena Skupština Crne Gore, odnosno njena Komisija za kontrolu i praćenje procesa privatizacije. Upravo je iz te Komisije, neposredno prije donošenja sporne odluke Savjeta za privatizaciju, najavljeno da će se baviti aktuelnim privatizacijama.

MANS je za većinu privatizacija koje su proglašene tajnom ranije tražio dokumentaciju po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a nedavno smo Upravnom sudu podnijeli i tužbu kojom tražimo poništene nezakonite odluke Savjeta za privatizaciju.

Oblast privatizacije je jedna od najosjetljivijih na korupciju, a brojna crnogorska preduzeća u protekle dvije decenije rasprodata su u bescjenje, dok su hiljade radnika završile na ulici. Novi vlasnici ne samo da nijesu uložili u kupljene firme, već su nerijetko pokazali da im je jedini motiv bio da dodju do nekretnina, koje su kasnije preprodavali po enormnim cijenama.

Pored toga, prodaje svih velikih preduzeća, od „Telekoma Crne Gore“, preko „Kombinata aluminijuma Podgorica“ do dokapitalizacije Elektroprivrede Crne Gore, obilježene su skandalima i sumnjama u korupciju, a crnogorski građani i danas osjećaju pogubne posledice tih Vladinih odluka kroz povećanje poreza, uvođenja različitih taksi, smanjenje penzija ili zamrzavanja plati.

U tom smislu, i najnovija Vladina odluka da preostala državna preduzeća privatizuje iza zatvorenih vrata navodi na osnovanu sumnju da je njen ključni motiv dalje rasparčavanje vrijednih resursa uz što manje prisustvo javnosti. Tako smo već svjedoci da je „Montenegro Defence Industry“ prodat firmi iza koje stoji osoba osumnjičena za šverc oružja.

Nadalje, Savjet trenutno pregovara sa sumnjivim konzocijumom o prodaji Instituta „Simo Milošević“, koji se dovodi u vezu sa kontroverznim sprskim tajkunom Bogoljubom Karićem, koji je u egzilu u Rusiji.

Takođe je odlučio da Hotel „Park“ u Herceg Novom proda domaćem tajkunu Čedomiru Popoviću, iako je u istom gradu već upropastio nekada vrijedno turističko preduzeće „Južni Jadran“.

Sve ove privatizacije su oglašene tajnom, a kada se ima u vidu da su u toku pregovori o novom upravljačkom ugovoru za EPCG, ili najava privatizacija vrijednih resursa kakvi su „Budvanska rivijera“, „Ulcinjska rivijera“ i „Pošta Crne Gore“, jasno je koliko su pogubne odluke koje se upravo „pakuju“ iza zatvorenih vrata Savjeta za privatizaciju.

Ovakvo grubo nepoštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama čini crnogorski proces privatizacije još više osjetljivim na korupciju i organizovani kriminal, a upravo je nedovoljna transparentnost privatizacije jedna od onih zamjeki koje se iz godine u godinu ponavljaju u izvještajima o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Spornu odluku je potpisao Aleksandar Tičić, sekretar Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije, funkcioner DPS-a koji je optužen u aferi „Košljun“ i protiv kojeg se trenutno vodi sudski postupak.

Saopštenje MANS-a

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *