Kako odgovoriti na pitanje ‘Zašto bismo trebali zaposliti baš vas?’

Dodajte komentar

Kada vas poslodavac pita ‘Zašto bismo trebali zaposliti baš vas?’, zapravo vas pita po čemu ste vi različiti od ostalih kandidata koji su se prijavili za istu poziciju.

Najbolji način da odgovorite na to pitanje je da pružite konkretne primjere koji pokazuju da su vještine i znanja kojima raspolažete idealni za ponuđenu poslovnu poziciju. Uporedite vještine tražene u oglasu za posao s vašim kompetencijama te spomenite postignuća s prethodnih poslova. Ostanite pozitivni te naglasite svoj interes za ponuđeni posao.

Donosimo savjete koji će vam pomoći da se pripremite za to pitanje:

Uporedite potrebne kvalifikacije i kvalifikacije kojima raspolažete

Dobro proučite ponudu za posao. Napravite popis svih traženih znanja, vještina i iskustava, a onda napravite listu vlastitih kvalifikacija koje odgovaraju zahtjevima. Takođe razmislite i o primjerima kada ste iskoristili te kompetencije.

Budite koncizni

Vaš bi odgovor trebao biti kratak i jasan – ne duži od dva, tri minuta. Stoga izaberite nekoliko najbitnijih stvari s liste koju ste kreirali i oblikujte to u kratak govor. Započnite tako da objasnite kako smatrate da znate šta poslodavcu treba i kako vi možete ispuniti te zahtjeve.

Fokusirajte se na jedinstvenost

Poslodavca zanima po čemu se vi razlikujete od prijavljenih kandidata. Stoga se fokusirajte na one vještine koje vas čine jedinstvenima i koje vas izdvajaju od ostalih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *