Predsjednik Njemačke podržao zahtjev Grčke za ratnom odštetom

Dodajte komentar

Predsjednik Njemačke Joakim Gauk izrazio je podršku zahtjevu Atine za odštetom zbog nacističke okupacije Grčke u Drugom svjetskom ratu, mada vlada Njemačke odbija te zahtjeve.

Gauk, koji ima malu vlast u državi, rekao je u intervjuu koji će danas objaviti “Zidojče cajtung”, da Njemačka treba da razmotri istorijsku odgovornost prema Grčkoj, prenosi Rojters.

Mi nismo jedini narod koji živi ovih dana i u ovo doba, već smo i potomci onih koji su iza sebe ostavili trag destrukcije u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata – između ostalog i u Grčkoj, a sramotno je da smo o tome jako dugo znali vrlo malo. Prava je stvar da jedna istorijski svjesna zemlja, kao što je naša, razmotri mogućnosti za reparacijom“, rekao je njemački predsjednik.

Zamjenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas izjavio je prošlog mjeseca pred komitetom grčkog parlamenta da Njemačka duguje Grčkoj gotovo 279 milijardi eura odštete za nacističku okupaciju zemlje.

Vlasti u Berlinu tvrde da je Njemačka već riješila problem odštete Grčkoj, sklapanjem ugovora o reparaciji sa Njemačkom iz 1960. godine.

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je ranije da pomenuti ugovor 1960. godine nije pokrio glavne zahtjeve Grčke, uključujući nadoknadu za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i vraćanje prinudnog zajma koji su nacisti uzeli od okupirane Grčke, a nikada ga nisu vratili.

Posebno pitanje je zajam od 476 miliona maraka koji je iznuđen od Banke Grčke 1942. godine, a koji su nacisti koristili za finansiranje vojne kampanje u sjevernoj Africi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *