Najskuplji boks meč u istoriji: Manny Pacquiao vs Floyd Mayweather

Dodajte komentar

Najskuplji meč u istoriji boksa – jeste sigurno. Da li je i najbolji kao što tvrdi Mejveder – to ostaje na svakome od nas da procijeni. Da li će biti globalni spektakl – već jeste i prije nego što je počeo, piše Mozzartsport.

Sudar Flojda Mejvedera i Menija Pakjaoa izaziva nevjerovatnu pažnju svetske javnosti. Mnoge poznate ličnosti daju svoje prognoze, podršku, ali i ogroman novac u kladionicama tipujući na jednog od dvojice šampiona.

5 GODINA od prvog dogovaranja meča

Prije tačno toliko vremena ugovaran je prvi meč ovih boraca. Naravno, neuspješno. U to vrijeme Mejveder je bio dominatna figura u boksu, pobijedio je čuvenog Oskara De La Hoju, koji se posle toga penzionisao. Pakjao je bio dosta manja zvijezda u to vrijeme. Zapelo je u pregovorima oko meča. Ovaj sport nije kao drugi. Nema kvalifikacionih turnira. Borci ugovaraju uslove borbe, slično političkim kandidatima pred TV duele. Mejveder je želio da se doping test izvrši tako što će se testirati krv dan prije meča, dok je Pakjao želio provjeru urina mjesec dana pred susret. Na kraju ga je Amerikanac optužio za doping, a do meča nije došlo.

300.000.000 DOLARA nagrada

Ovo je ukupna projektovana zarada. Ona se dijeli između boksera, a u svakom slučaju biće najveća u istoriji ovog sporta. Najviše novca dolazi od plaćenih prenosa od domaćinstva do domaćinstva (plati pa gledaj). Ostali priliv biće od karata i sponzora.

Mejvederu je zvanično obećano 120.000.000 miliona dolara, dok je Pakjao pristao na 80.000.000. Jasno je da će obojica zaraditi više od toga (sve zavisi koliko ljudi bude platilo prenos).

Amerikanac će u svakom slučaju dobiti veći iznos novca, koji će ga sasvim sigurno staviti na prvo mjesto po zaradi u jednoj sezoni u istoriji sporta, ispred Majkla Džordana i Tajgera Vudsa. 

89,99 DOLARA za gledanje prenosa na TV-u

Procjenjuje se da će prenos ovog meča uživo pratiti 3.000.000 – 4.000.000 ljudi. Samo na Filipinima četiri TV stanice prenosiće ovaj sudar titana. U Americi neće biti takozvanog „broadkesta“, već će svako domaćinstvo morati da izdvoji 90 dolara da bi gledalo ovaj meč.

7 OPTUŽBI ZA NASILJE MEJVEDERA

Moguće je, ali je takođe neodgovorno izbjeći neke činjenice o Flojdu Mejvederu. On ima istoriju nasilja nad ženama. Optužen je sedam puta za nasilje, sa pet različitih žena. Dva puta je ležao u zatvoru. Izvukao se tako što su žrtve mijenajle iskaz prije i poslije suđenja. Najpoznatiji slučaj zbio se 2010. godine. Mejveder se, navodno, pojavio u kući svoje djevojke u pet časova ujutro, udario je u glavu i pokušao da joj polomi ruku. Kada su joj djeca ušla u sobu prijetio im je da će im nauditi ako budu zvali policiju. Ovo treba shvatiti sa rezervom, ali, zanimljivo je da ovaj dio njegove istorije nema previše mjesta u medijima pred ovako veliki meč.

10.859 DOLARA ulaznice kod tapkaroša

Ovo je prosječna cijena za gledanje ovog meča uživo u MGM Grand kazinu u Las Vegasu, međutim, kod tapkaroša. Prave cijene karata kretale su se od 1.500 do 10.000 dolara, ali je njih bilo jako malo, oko 500. Ostalo je podijeljeno sponzorima, promoterima borbe, kazinu i porodici i prijateljima boksera. Sve karte koje su bile u prodaju planule su za 60 sekundi. Samo za ceremoniju mjerenja, koja po prirodi traje relativno kratko, prosječna cena je bila 155 dolara.

Par razloga da navijate za Pakjaoa:

Kažu da je glad najbolji motiv za predan rad. Ako je zaista tako onda i ne treba da čudi što je Mani Pakjao izrastao u istinsku boksersku veličinu. Iako bi se na početku samo rijetki usudili da mu predvide makar i prosječnu profesionalnu karijeru.

Pakjaovi roditelji su naime bili toliko siromašni da je Mani još kao dječak spavao na kartonskim kutijama.

Mani je pobjegao od kuće, u glavni grad Manilu. Isprva je živio na ulicama, radio na građevini ili kao baštovan. Bio je toliko mršav da su mu na početku karijere nekoliko puta rekli da je previše sitan za boks. Njegov odgovor je bio da na mjerenja dolazi sa kamenjem u džepovima.

Danas je najpoznatiji Filipinac na svijetu. U otadžbini je apsolutni idol. Glumi u filmovima, pjeva, nosio je zastavu zemlje na otvaranju Olimpijskih igara 2008, bavi se politikom, očekuje se da po završetku karijere kandiduje za predsjednika.

Kažu da solidno igra šah, da mu toliko prijaju tonovi klavira da je sam naučio kako da svira. Slava mu je omogućila da sa 169 centimetara postane i najniži profesionalni košarkaš na Filipinima. Uz njega je uvijek Biblija sa podvučenim pasusima. Poslije mjerenja uvijek jede goveđu supu i toplo mlijeko. Oženjen je, ima petoro djece (jedna od ćerki se zove Kraljica Elizabeta).

Kad se Pakjao bori na ulicama Filipina nema kriminala jer svi gledaju “Pesnicu nacije“. Čak i na nemirnom jugu proglasi se nezvanično primirje.

Tako će biti i danas kada Pakjao ukrsti rukavice sa Flojdom Mejvederom. Filipini će bodriti omiljenog sina. A vi? Pakjaa ili Mejvedera?

mozzartsport.com

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *