Ovo je Teslin novi proizvod koji su svi iščekivali

Dodajte komentar

Nakon nedelju dana iščekivanja i nagađanja Elon Musk je predstavio novu Teslinu seriju proizvoda Tesla Energy. Sistem baterija za kuće i kompanije sastoji se od kućne baterije Powerwall i većeg brata Powerpacka.

Cilj kućne baterije Powerwall je osloboditi potrošače zavisnosti od ostatkua električne mreže. Na tržište stiže krajem ljeta, a cijena će joj biti oko 3500 dolara za verziju 10kWh i 3000 dolara za 7kWh. Maksimalna snaga pod kojom može biti duže vrijeme opterećena je 2kW, a limit je 3kW. Kako i ime baterije Powerwall kaže dizajnirana je da stoji na zidu, a biti će priključena na električnu mrežu.

 Nova baterija bi trebala da smanji račune za 25 posto

Baterija je zamišljena da se puni preko noći kada je cijena struje niža, a preko dana opskrbljuje dom električnom energijom. Kimbal Musk, član upravnog odbora Tesle, poručio je kako bi nova baterija račune potrošača trebala smanjiti za 25 posto.

Veliki brat Powerwalla, Powerpack dizajniran je kao sistem za kompanije koji se može nadograđivati do beskonačnosti. Sastoji se od blokova baterija kapaciteta 100kWh koji se mogu slagati u sisteme od 500kWh, pa na više. “Možda zvuči ludo, no želimo da promijenimo cijelu infrastrukturu distribucije električne energije i smanjimo zavisnost tržišta od ugljenika”, rekao je Musk nakon predstavljanja baterije.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *