Ovo je pet najgorih ekonomija

Dodajte komentar

Ukrajina u 2015. beleži najbrži pad ekonomije u svetu, sa opadanjem bruto domaćeg proizvoda od 6,5 odsto od aprila prošle godine.

Na drugom je Libija, Rusija je peta, a Grčka petnaesta, navodi portal rt.com.

Ukrajinska ekonomija je pokazala znake najdublje recesije u poređenju sa ostatkom svijeta, prema podacima do kojih je došao britanski list “Ekonomist” analizom jednogodišnjeg rasta BDP zemalja od aprila 2014. godine.

Ti podaci pokazuju da je ekonomija Libije opala za 6,4 odsto, dok Makao, treća zemlja sa najnezavidnijom ekonomijom, beleži ekonomski pad od šest odsto.

Ekvatorijalna Gvineja je četvrta zemlja u svijetu po najgorim ekonomskim rezultatima i ostvarenim padom BDP od 5,5 odsto, a petoplasirana je Rusija, čiji je bruto domaći proizvod opao za četiri odsto u proteklih godinu dana.

Grčkoj, čiji je BDP zabiležio tek neznatni pad, pripalo je 15. mjesto na listi najbrže opadajućih ekonomija u svijetu.

U ponedeljak je Valerija Gontareva, koja se nalazi na čelu ukrajinske Nacionalne banke, rekla da je ekonomska recesija te zemlje stigla do dna i najavila je postepeni oporavak počev od drugog kvartala 2015. godine.

Svjetska banka je, međutim, u srijedu snizila ekonomske izglede Ukrajine, predviđajući pad njenog BDP-a od 7,5 odsto tokom ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *