Najjeftiniji Apple sat košta 349 dolara, a troškovi proizvodnje 84 dolara

Dodajte komentar

Apple najjeftiniju verziju pametnog sata Apple Watcha prodaje za 349 dolara, a analitičari IHS-a su analizom došli do zaključka da izrada pojedinog primjerka košta manje od četvrtine prodajne cijene, tačnije 84 dolara.

Iz kompsnijer za tehnološku analizu IHS-a kažu da Apple Watch ima najveći raspon razlike između troškove proizvodnje i prodajne cijene od svih proizvoda koje su ikad analizirali. Međutim, to ih ne iznenađuje. “Uobičajeno je da prva generacija proizvoda ima veću prodajnu cijenu u odnosu na trošak proizvodnje”, rekao je Kevin Keller, glavni analitičar IHS-a. IHS često provodi rastavljanja proizvoda kako bi otkrio odakle su komponente i utvrdio njihovu cijene.

Ukupna marža gotovo 76 posto

Rastavljanjem Apple Watcha došli su do zbira cijene komponenti od 81,20 dolara, a uključivši troškove sklapanja, ukupna cijena proizvodnje je porasla na 83,70 dolara. Kada se uzme u obzir prodajna cijena uređaja od 349 dolara, ukupna marža ispada gotovo 76 posto.

Rezultati IHS-a ne poklapaju se s izjavom finansijskog direktora AppleaLuce Maestrija koji je na predstavljanju kvartalnih rezultata ulagačima rekao kako će marže na Apple Watch biti manje od 40 posto, što je prosjek kompanije. Doduše, IHS u cijenu proizvodnje nije ubrojao troškove nevezane za hardver, poput razvoja softvera, specifičnih proizvodnih alata i marketinga.

https://youtu.be/pbmUltsVBJ4

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *