Zbog visokih poreza Apple čak 89 posto novca drži izvan Amerike

Dodajte komentar

Šef Applea Tim Cook prije dvije godine je pred američkim senatom svjedočio kako njegova kompanija ne izbjegava plaćanje poreza, a sada su suočeni s potencijalnom kaznom u Irskoj.

Najvrijednijoj kompaniji na svijetu, procijenjenoj na 750 milijardi dolara, prijeti kazna plaćanja poreza za posljednjih 10 godina u Irskoj, navode u svojem izvještaju. Apple je u njemu naveo kako će kazna biti materijalna, ali da ne znaju kolika.

Evropska komisija je 2014. pokrenula istragu oko plaćanja korporativnog poreza u Irskoj. Pod lupom je bila Appleova stopa poreza u Irskoj od 2 posto, što je značajno manje od uobičajenih 12,5 posto. Apple tvrdi da je povoljnu stopu postigao pregovorima s irskom vladom.

Zbog podružnica ne moraju plaćati američke poreze

Kompanija ima dvije podružnice u Irskoj i ne mora plaćati američke poreze na zaradu iz Evrope, Afrike, i Bliskog istoka, koje te podružnice opslužuju, ako taj novac ne završi u SAD-u, već se uloži u ostatak svijeta. No, EU smatra da su porezi koje plaća u Irskoj premali, čak i za zemlju koja ima tri puta manji korporativni porez od SAD-a.

Evropska istraga dolazi nakon što su sličnu sprovele i američke vlasti. Pododbor američkog Senata je 2013. Cooka ispitivao o novcu koji Apple drži izvan SAD-a, zbog sumnje da osnivanjem podružnica izvan SAD-a koriste rupe u poreskom zakonu. Poreska uprava SAD-a trenutno češlja Appleovo poslovanje između 2010. i 2012.

Cook je tada pred Senatom rekao kako je Apple postao najveći obveznik korporativnog poreza u SAD-u. Apple je 2012. platio gotovo 6 milijardi poreza, odnosno 16 miliona dolara dnevno. U posljednjem izvještaju su objavili kako je plaćena stopa poreza 26,9 posto, što je zbog novca u irskim podružnicama, manje od američke stope od 35 posto.

Apple čak 89 posto novca drži izvan SAD-a

Apple je, prema posljednjim rezultatima, baratao s 193,5 milijardi dolara, a od toga je čak 171 milijardu, odnosno 89 posto držao izvan SAD-a. U vrijeme kad je Cook svjedočio Appleove podružnice su držale 70 posto novca, a Cook je to opravdavao snažnim rastom međunarodnog poslovanja.

Prema trenutnim američkim zakonima vraćanje novca u SAD bilo bi preskupo. Nažalost američki zakoni nisu usklađeni s digitalnim dobom i smanjuju konkurentnost američkih korporacija u odnosu na druge koje nemaju slična ograničenja na protok kapitala”, rekao je tada Cook pred Senatom.

Sve više prihoda Applea dolazi s tržišta izvan SAD-a što rezultira i većom količinom novca koje drže u svojim podružnicama. U posljednjem kvartalu je 37 posto prodaje, odnosno 21,3 milijarde dolara, bilo ostvareno u Sjevernoj i Južnoj Americi, a ostalih 63 posto iz Evrope, Kine, Japana i azijsko pacifičke regije. Kina je s prihodima od 16,8 milijardi dolara prestigla Evropu kao drugo najveće tržište Applea.

Traže uvođenje poreznih praznika

Apple nije jedini koji pokušava pronaći načine za što manje plaćanje visokih poreza. Mnoge velike američke kompanije, suočene s visokim stopama poreza, su posljednjih godina počele prebacivati prihode u svoje podružnice. Neke, poput Cisca i Qualcomma, traže uvođenje poreskih praznika koji bi im omogućili prebacivanje novca u SAD po nižim stopama poreza. Tvrde da bi im takve olakšice omogućile podsticanje ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta, a kritičari ističu kako to nije istina. Kažu da kompanije takve ustupke najčešće koriste za podizanje dividendi i uvođenje drugih mjera kojima nagrađuju svoje uprave i ulagače.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *