Udvostručen profit druge po veličini španske banke

Dodajte komentar

Druga po veličini španska banka, BBVA, saopštila je danas da je njen neto profit u prvom kvartalu više nego udvostručen zahvaljujući prodaji udjela u kineskoj bankarskoj korporaciji CITIC.

Banka sa sjedištem u Bilbau je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarila neto zaradu od 1,54 milijarde evra, u odnosu na 624 miliona evra iz istog perioda lani, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari koji su učestvovali u anekti agencije FaktSet očekivali su zaradu od 1,37 milijardi evra.

BBVA dobre rezultate pripisuje januarskoj prodaji 5,6 odsto udjela u CITIC-u kineskoj kompaniji Sinhu Džungbao. Ne računajući tu dobit, neto profit banke porastao je 53 odsto na 953 miliona evra.

Banka navodi da je prodala akcije CITIC-a u okviru napora da ojača finansije u vrijeme kada evropski bankarski regulatori pooštravaju propise o obaveznom nivou kapitala u bankama. Visokokvalitetni kapital BBVA, Tier 1, sada iznosi 10,8 odsto ukupnog kapitala, u odnosu na 10,4 odsto s kraja prošle godine. BBVA više od 80 odsto profita ostvaruje u inostranstvu.

Španija je prošle godine zabilježila privredni rast od 1,4 odsto, a vlada u Madridu za ovu godinu prognozira rast od 2,9 odsto.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *