Udvostručen profit druge po veličini španske banke

Druga po veličini španska banka, BBVA, saopštila je danas da je njen neto profit u prvom kvartalu više nego udvostručen zahvaljujući prodaji udjela u kineskoj bankarskoj korporaciji CITIC.

Banka sa sjedištem u Bilbau je u prva tri ovogodišnja mjeseca ostvarila neto zaradu od 1,54 milijarde evra, u odnosu na 624 miliona evra iz istog perioda lani, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari koji su učestvovali u anekti agencije FaktSet očekivali su zaradu od 1,37 milijardi evra.

BBVA dobre rezultate pripisuje januarskoj prodaji 5,6 odsto udjela u CITIC-u kineskoj kompaniji Sinhu Džungbao. Ne računajući tu dobit, neto profit banke porastao je 53 odsto na 953 miliona evra.

Banka navodi da je prodala akcije CITIC-a u okviru napora da ojača finansije u vrijeme kada evropski bankarski regulatori pooštravaju propise o obaveznom nivou kapitala u bankama. Visokokvalitetni kapital BBVA, Tier 1, sada iznosi 10,8 odsto ukupnog kapitala, u odnosu na 10,4 odsto s kraja prošle godine. BBVA više od 80 odsto profita ostvaruje u inostranstvu.

Španija je prošle godine zabilježila privredni rast od 1,4 odsto, a vlada u Madridu za ovu godinu prognozira rast od 2,9 odsto.

capital.ba

Check Also

Još dva dana za glasanje za najbolje projekte na konkursu „Za svako dobro“

Još dva dana su ostala za onlajn glasanje za najbolje projekte na konkursu Crnogorskog Telekoma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *