Preminuo Francois Michelin, čelnik svjetskog proizvođača guma

Dodajte komentar

Francois Michelin, koji je predvodio legendarnu francusku kompaniju za proizvodnju guma skoro pola vijeka, preminuo je u 88. godini, saopštila je u srijedu kompanija sa sjedištem u Clermont-Ferrandu.

– Francois Michelin posvetio je život kompaniji. On ju je predvodio 47 godina nakon čega ju je predao svom sinu Edouardu. Vizionar i humanitarac, on je neumorno promovisao vrijednosti koje su u samim temeljima naše grupe – navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Michelin je postao direktor kompanije 1955. i pomogao je u njenom transformisanju u jednog od tri vodeća svjetska proizvođača guma, uz Bridgestone i Goodyear.

Michelin je 1999. godine napustio čelo firme kako bi ga predao sinu Edouardu, čija je smrt utapanjem u 2006. godini zapanjila Francusku.

Čuven po diskreciji koja mu je donijela titulu “najtajnovitijeg francuskog gazde” u nacionalnoj štampi, Francois Michelin jedan je od nekoliko članova porodice koji su upravljali kompanijom koju je osnovao njegov djed u 1889.

– Francois Michelin promovisao je vrijednosti francuske industrije širom svijeta: inovativnost, disciplinu i strast – naveo je na svom Twitter nalogu francuski premijer Manuel Vaals, ragujući na njegovu smrt.

– U ime radnika grupe želio bih odati posebnu počast ovom izuzetnom čovjeku koji je bio poštovan širom svijeta po svojim vrijednostima, svojim uvjerenjima i svojoj viziji – izjavio je Jean-Dominique Senard, aktuelni čelnik Michelina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *