“Ne sprema se prodaja EPCG”

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore ostaje u većinskom državnom vlasništvu, ne sprema se prodaja, rekao je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović. Time je odgovorio na najave iz Srbije i Hrvatske da njihova elektroenergetska preduzeća namjeravaju da preuzmu EPCG, u kojoj država sada ima 57 odsto akcija.

“Ne sprema se prodaja EPCG, to nikada nećemo uraditi, a partnere ćemo, uz očuvanje većinskog državnog vlasništva, tražiti”, rekao je Lazović “Vijestima”.

Upitan je da li to znači da partner Vlade u EPCG, italijanska kompanija A2A, pregovara o prodaji svog udjela od 41,7 odsto akcija. “Mi nećemo prodavati većinsko državno vlasništvo. Ukoliko Italijani pregovaraju sa drugim kompanijama, od nas moraju u konačnom tražiti saglasnost”, rekao je Lazović, koji je potpisnik ugovora sa A2A.

To je predviđeno petogodišnjim ugovorom o saradnji Vlade i A2A, koji je produžen do jula. Do tad će pokušati da se dogovore o nastavku partnerstva, koje zavisi od gradnje termeolektrane, na čemu Vlada insistira. Italijani procjenjuju da je sada neisplativ taj projekat od preko 300 miliona, ali im odgovara da se nađe treći partner za učešće u finanisiranju. Moguće je da u tom pravcu pregovaraju sa kompanijama iz regiona. Prema nezvaničnim saznanjima, A2A odavno pokušava da izađe iz EPCG i pregovara sa raznim kompanijama, ali to ne čini jer ne može ni da se primakne cijeni po kojoj su 2009. kupili akcije EPCG za oko 430 miliona.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću su odgovorili da nemaju komentar na pitanja “Vijesti” da li Vlada i A2A pregovaraju sa Vladom Srbije o ulasku EPS-a u vlasničku strukturu EPCG i kakav je stav o izjavi premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je najavio da se spremaju da kupe elektroprivrede u Crnoj Gori i RS. Bez komentara je i pitanje u vezi sa za nezvaničnim najavama iz hrvataske elektroprivrede o ulasku u EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *